ABP gaat in startups

Geen categorieapr 17 2014, 17:00
100 miljoen euro
DFT meldt dat het ambtenaren pensioenfonds ABP gaat beleggen in start-ups en wel meteen 100 miljoen euro. ABP belegt pensioenpremies en is daarmee 'een lange termijn belegger', dat wil zeggen, dat zij mikt op hoge rendementen op termijn.
Echter, startups zijn verreweg de meest riskante beleggingen die er zijn: zeven op de tien projecten faalt sowieso, twee op de tien geven nauwelijks rendement en 1 op 10 zou een klapper kunnen zijn. Waarom gaat het ABP dan beleggen in deze riskante beleggingscategorie? Simpel, omdat het geld bij de banken op is en zij zich geen enkel risico meer kunnen permitteren. Ik vind deze ontwikkeling een hele, hele zorgelijke.
Voor startup financiering is veel kennis nodig en is zeer tijdsintensief. Beide kwaliteiten mist het ABP management, hetgeen betekent dat ze het management heeft uitbesteed aan derden, meer specifiek het investeringsfonds Inkef Capital, van Frank Landsberger. Maar hoe weet het ABP of dat fonds wel gekwalificeerd is voor de job? Dat blijkt pas na jaren. Maar het ABP is dan ook 'een lange termijn belegger'. Zucht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten