Abvakabo nog lang niet tevreden met sociaal akkoord

Geen categorieapr 12 2013, 15:14
Het sociaal akkoord is "nog lang niet af", aldus Abvakabo FNV.
Nou, nou, die eensgezindheid heeft wel een hele 12 uur mogen duren. Abvakabo heeft er even over nagedacht, maar nu blijkbaar besloten dat het sociaal akkoord eigenlijk toch niet goed genoeg is.
Voorzitter Corrie van Brenk zegt dat het akkoord nog "niet af" is. Ze heeft er onder andere een groot probleem mee dat de duur van de WW niet voor iedereen overeind blijft. Eerder was zo'n 'verslechtering' nog 'onbespreekbaar' voor het FNV ledenparlement. "Dat weegt voor ons zwaar", aldus Van Brenk.
Volgens De Telegraaf is Abvakabo ook verontrust "over de aanscherping van de keuringen van arbeidsgehandicapten en niet tevreden dat de nullijn in de zorg nog niet definitief van de baan is". Daar komt dan nog eens bij, aldus de bond, dat het akkoord niets doet voor 100.000 thuiszorgmedewerkers die met ontslag worden bedreigd en dat "de bezuinigingen en de kortingen op de pensioenen" dit jaar wél doorgaan.
Is Abvakabo dan over niets te spreken? Jawel, tuurlijk wel! De socialisten vinden het bijvoorbeeld fantastisch dat de 'doorgeslagen flexibilisering' wordt teruggedraaid. Nuluren-contracten moeten tot het verleden gaan behoren, wat Abvakabo perfect vindt. Ik citeer mevrouw Van Brenk nog maar eens:

Dat is goed nieuws, ook voor onze achterban: geen nuluren-contracten meer in de zorg. De nullijn voor overheid en zorgpersoneel is voorlopig van tafel. De FNV is effectief in beweging, dit is het resultaat van de inspanningen en acties van leden

Maar goed, voor Abvakabo is dat niet eens bijna voldoende. Van Brenk constateert: "Voor ons is dit akkoord niet af. Wij willen dat het kabinet met ons goede afspraken maakt over de zorg. Verder zijn wij heel benieuwd naar de reactie van het ledenparlement."
Abvakabo analoog naar Noord Korea: "we willen niet alleen een atoombom op Washington DC gooien. Dat is is niet goed genoeg. We willen ook New York in de as leggen!"
Het is werkelijk ongelooflijk. Je geeft die mensen een halve vinger en ze hakken meteen je hele hand af. Abvakabo wil niet alleen dat noodzakelijke hervorming niet doorgaan, maar ook dat hervormingen die al zijn ingevoerd terug worden gedraaid. Een effectievere manier om de economie definitief om zeep te helpen is er niet, maar blijkbaar hebben vakbondsleiders (en hun leden) daar lak aan.
Nu is het wachten op de reactie van het kabinet. Krijgt Abvakabo nóg meer, of is het uit met de pret en wordt dit plan doorgedrukt, wat de kritiek erop ook moge zijn?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten