Afghanen dreigen met aanslag ambassade in Kaboel

Geen categorieapr 19 2014, 11:29
Een Afghaanse diplomaat slaat erop los en dreigt vervolgens met onrust bij de Nederlandse ambassade in Kaboel. Met update: reactie van Afghaanse ambassadeb
Een diplomaat uit Afghanistan gaat vrijuit terwijl hij een 23-jarige Nederlander mishandelde. De Afghaan blokkeerde vorig jaar de toegang tot een parkeerplaats van de Lidl in Zoetermeer. Na een paar minuten te hebben gewacht toeterde een pasgetrouwd echtpaar.
Daarop draaide de diplomaat door. Hij schold de vrouw van de 23-jarige Nederlander uit voor hoer en gaf hem een klap in het gezicht. Hierop sloeg de Nederlander terug. De politie kwam erbij en het geheel werd gesust: man en vrouw gingen boodschappen doen, de diplomaat kon weer aan het werk gaan.
Dat dacht men tenminste.
Helaas liep het anders. Toen het echtpaar, na boodschappen te hebben gedaan, weg wilde rijden werden ze gevolgd door de diplomaat. Hij reedt hen uiteindelijk klem, waarna hij de auto van het stel aanviel... en, alweer, de Nederlandse man uiteindelijk ook.
Nadien dienden beide heren een klacht tegen elkaar in. Uit getuigenverklaringen bleek duidelijk dat de Nederlander het slachtoffer en de Afghaan de agressor was. De eerste werd dus terecht niet vervolgd... maar de tweede helaas ook niet, dit vanwege zijn diplomatieke onschendbaarheid.
Toch zijn er andere stappen die landen kunnen nemen tegen dergelijke diplomaten. Je kunt ze bijvoorbeeld gewoon uitzetten: u is niet langer welkom. Of je kunt het land in kwestie vragen om de onschendbaarheid van de diplomaat ongedaan te maken. Dan kan hij alsnog worden vervolgd.
Afghanistan begrijpt dat ook en dreigt er daarom flink op los:

Ook nadat justitie de Nederlander vrijpleitte, weigerde de Afghaanse ambassade deze woorden terug te nemen. Medewerker Jan Moerman: 'Het is het ene verhaal tegenover het andere.'

Moerman waarschuwt zelfs dat Nederland 'de zaak niet groter moet maken dan hij is'. Volgens hem zou de 23-jarige Nederlander diplomaat S. hebben beledigd vanwege zijn geloof. 'Als zoiets in Afghanistan bekend wordt, kan de situatie escaleren. Ik hoop dat er dan niets gebeurt met de Nederlandse ambassade in Kaboel.'

Ten eerste blijkt dat dit onzin is. De Nederlander maakte een opmerking over de moeder van de diplomaat, en dat nadat de diplomaat zijn vrouw had uitgescholden voor hoer. De islam is er in het geheel niet aan te pas gekomen. Toch doet de Afghaanse ambassade alsof dat wel zo is... en voegt er meteen een bedreiging aan toe.
Het moge duidelijk zijn waar de Afghanen naartoe willen: Als Nederland lastig doet zullen er in no time geruchten rondgaan in Afghanistan over een diplomaat die uitgescholden en aangevallen is omdat hij moslim is. Het beoogde gevolg: lokale extremisten willen de Nederlandse ambassade aanpakken en, voila, opeens ontbreekt het daar aan beveiliging. 
Nederland kan dat soort dreigementen niet accepteren. De diplomaat moet worden uitgezet en de Nederlandse ambassade in Afghanistan moet worden gesloten. We zijn daar immers bezig om Hamid Karzai en co. een handje te helpen, niet om onszelf te verrijken. Als zij zich niet kunnen gedragen kunnen ze fluiten naar onze hulp.
UPDATE:
De heer Moerman, van de Afghaanse ambassade in Nederland, laat in een reactie weten dat wij zijn woorden totaal verkeerd geïnterpreteerd hebben:

Er is in het geheel niet gedreigd, en zeker niet met een "aanslag", noch door mijzelf noch door enige andere medewerker van de Ambassade.

Wel heb ik Koen Voskuil van het AD toen ik hem te woord stond erop gewezen dat dit brisante materie is, die dan ook met de nodige omzichtigheid dient te worden behandeld: in het belang van alle betrokkenen.

Het woord "waarschuwing" heb ik niet gebruikt; en "dreigen" of "dreigement" is grote kolder.

Bij deze dus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten