Al Qaeda wordt actiever in Irak

Geen categorieaug 29 2010, 17:45
Al Qaeda in Irak wordt de laatste tijd steeds actiever. Zo bericht de New York Times vandaag dat de extremistische moslimgroepering gisteren de verantwoordelijkheid opeiste voor een serie van bloederige aanslagen vorige week, waarbij tenminste 56 mensen om het leven kwamen.
De aanslagen - vooral gepleegd met behulp van autobommen - vonden plaats in 13 Iraakse steden en dorpen.
De reden voor de toename van 't Al Qaeda-geweld laat zich raden: de V.S. trekken zich terug - sort of. Hoewel er nog wel Amerikaanse troepen gestationeerd blijven in Irak zullen zij vanaf aanstaande woensdag niet langer participeren in gevechtsoperaties. Vanaf die datum zullen zij zich slechts bezighouden met het adviseren en onderwijzen van Iraakse veiligheidstroepen, die het echte werk helemaal zelf moeten doen.
Blijkbaar ziet Al Qaeda haar kans schoon en bereidt ze zich voor op een lange, bloederige campagne tegen de toch wat zwakkere Iraakse veiligheidstroepen onder leiding van premier Nouri al-Maliki.
Aangezien de situatie in Irak kalmer is, of was?, dan die in Afghanistan op het moment moeten we vrezen met grote vrezen dat het in dat land straks nóg chaotischer wordt als de Amerikaanse troepen zich terugtrekken.
Zo blijkt maar weer eens dat het werken met kunstmatige deadlines contraproductief is in oorlogen. Je trekt je terug, je houdt op je vijand te bevechten, als hij definitief verslagen is, niet eerder. Het is een les die Sun Tzu duizenden jaren geleden al geleerd had, maar die 't huidige Witte Huis blijkbaar nog steeds moeilijk te bevatten vindt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten