'Alexander Pechtold is dé oppositieleider'

Geen categoriemrt 06 2014, 20:30
Peiling: D66 is dé oppositiepartij van Rutte II... Alexander Pechtold van de 'oppositie' scoort beter dan Sybrand Buma en Geert Wilders bij elkaar.
De Ipsos Politieke Barometer heeft deze week een vreemd nieuwtje: zowel Geert Wilders als Sybrand Buma worden door de kiezer niet gezien als dé oppositieleider tegen de nivellerings- en lastenverzwaringscoalitie van VVD en PvdA. Die rol is weggelegd voor... D66-leider en officieuze gedoogpartner Alexander Pechtold. Nu niet lachen, want het is geen grap, zo blijkt uit het persbericht van Ipsos:

Tevens wordt de partij van Pechtold overtuigend vaak genoemd (27%) op de vraag wie momenteel de oppositie leidt. Op enige afstand volgen het CDA en de PVV (beide 12%). Een interessant gegeven, aangezien de PVV nog altijd de grootste oppositiepartij is.

Dat heeft Ipsos goed gezien. De PVV is de grootste oppositiepartij en Wilders doet z'n best, net als Buma van het CDA, om flink oppositie te voeren tegen het meest linkse kabinet sinds Den Uyl (1973-1977). Wat Ipsos - en de kiezer kennelijk ook niet - niet helemaal doorheeft, is dat D66 helemaal geen oppositiepartij is.
Een oppositiepartij is een partij die zich met hand en tand verzet tegen wat het kabinet doet. D66 heeft er echter voor gekozen voor de volle 100 procent medeverantwoordelijk te zijn voor de lastenverzwaringen van Rutte II, met het enige verschil dat D66 geen bewindspersonen levert. Dat maakt D66 dus geen oppositiepartij, maar een coalitiepartij die van het allergrootste belang is voor het slagen van de belastingverhogingen van VVD en PvdA.
D66 staat overigens in de peiling van Ipsos op 23 zetels; vooral kiezers van VVD en PvdA lopen over naar D66. Opnieuw bewijs dat D66 en VVD, PvdA twee handen, of in dit geval drie handen op één buik zijn. Dat D66 wordt gezien als de oppositiepartij en Pechtold als de oppositieleider is bijna lachwekkend als het niet zo triest zou zijn. Wat voor mensen vullen die peiling van Ipsos toch in? Ik weet in ieder geval dat ik niet ben gevraagd...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten