'Amsterdam op weg naar college zonder PvdA'

Geen categorieapr 24 2014, 15:14
Geweldig nieuws voor onze hoofdstad.
Het is ongelooflijk, maar het heeft er alle schijn van dat de PvdA écht buitenspel staat in Amsterdam. Het Parool bericht namelijk dat GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink alle seinen op groen lijkt te hebben gezet om een coalitie aan te gaan met de VVD. De kans is groot dat D66 en GroenLinks, die eerder al een minderheidsakkoord met elkaar schreven, al voor het weekend duidelijk maken met welke partij (de VVD dus) ze willen samenwerken.
Citaat uit het artikel op parool.nl:

De bezwaren die GroenLinks eerst had tegen de combinatie met de VVD, zijn deels weggenomen. Groot Wassink voelde er aanvankelijk weinig voor zich met rechts beleid te associëren. Het drama rond het landelijke Kunduzakkoord lag immers nog fris in het geheugen. Maar door eerst alleen met D66 te onderhandelen heeft Groot Wassink een onmiskenbaar stempel weten te zetten op het deelakkoord. 

De kans dat de PvdA buiten het college wordt gehouden is razendgroot omdat D66 iets terugwil voor alle 'welwillendheid' wat betreft het minderheidsakkoord, dat ook wel 'het groenste akkoord ooit' wordt genoemd. Die club wil ab-so-luut niet samenwerken met de PvdA, maar wel met de VVD. Dit als zogenaamde liberalen onderling.
Hoewel GroenLinks daar aanvankelijk problemen mee had lijkt dat nu niet meer zo te zijn, wat niet zo gek is gezien de inhoud van het akkoord én de mogelijkheid om eventuele problemen de komende jaren af te schuiven op 'Den Haag.' Het is vrij gemakkelijk als gemeente om het kabinet de schuld te geven voor lokale problemen, en dat is grotendeels dan nog terecht ook. Wassink en co. kunnen daar prima gebruik van maken om de coalitie overeind te houden en geen stemmen te verliezen.
Het akkoord tussen GroenLinks en D66 is ronduit vreselijk te noemen, maar het zou wél fantastisch zijn als de PvdA buiten de coalitie kan worden gehouden. De sociaaldemocraten hebben het decennialang voor het zeggen gehad in de hoofdstad. Het is een enorme klap in hun gezicht als ze nu ineens vanaf de zijlijn moeten toekijken hoe D66, GroenLinks en (waarschijnlijk) de VVD de stad samen runnen. Als anti-PvdA'er is me dat heel wat waard.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten