Arme baby stikt bijna. Zijn emotionele moeder belt het alarmnummer. Wat de telefoniste vervolgens doet heeft een enorme impact

Geen categorieaug 02 2015, 18:00
Een moeder was in paniek toen ze zag dat haar 3-maanden oude baby moeite had met ademhalen. Een telefoniste van het alarmnummer zorgde er echter voor dat het verhaal alsnog goed afloopt.
Moeder Nicole Bechtle had haar 3-maanden oude zoontje, Zane, net gevoed toen ze zag dat hij ophield met ademen. "Ik weet niet hoe lang het duurde," zegt ze. "Het voelde als een eeuwigheid, maar waarschijnlijk waren het maar een paar seconden. Waar ik van schrok is dat hij heel snel blauw werd."
Je kunt je er iets bij voorstellen. Iets ergers kan een moeder niet overkomen; machteloos toekijken hoe je kind overlijdt. Nicole probeerde in te grijpen - ze had tijdens haar zwangerschap geleerd hoe je een baby een hartmassage en andersoortige eerste hulp moet geven - maar niets werkte.
En dus belde ze het alarmnummer. Wat er toen gebeurde zorgde ervoor dat dit verhaal - gelukkig! - toch nog afloopt.
De telefoniste die haar telefoontje beantwoordde zorgde er namelijk niet alleen voor dat Nicole te horen kreeg hoe ze haar kind kon redden, maar ook dat de moeder zelf kalm bleef. Paniek is in dit soort situaties de meest gevaarlijke tegenstander: het zorgt ervoor dat je fouten maakt en met je handen in het haar gaat zitten.
"Ik ben in paniek," zei Nicole. "Dat is geen probleem," aldus de telefoniste, "luister gewoon aandachtig naar wat ik je vertel en dan leg ik je uit hoe je het hartje van Zane weer op gang kunt krijgen."
Dit soort behandelingen kosten helaas flink wat tijd, zo ook in het geval van de kleine Zane. Zijn moeder ging aan het werk, maar zijn hartje werd niet actief. De telefoniste maakte haar duidelijk dat dit normaal is en dat het er vooral omgaat dat je een tijdlang doorgaat en kalm blijft.
Door de rustige manier van praten van de telefoniste kon Nicole rustig blijven en, jawel, na drie minuten begon Zane opeens weer adem te halen. Nicole:
"Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt... en ik wil het ook nooit meer meemaken."
Ze voegt daar aan toe dat ze wel meer zelfvertrouwen heeft omdat ze nu weet hoe ze haar baby kan redden.
En dat is precies waarom zij en het alarmnummer de video van de reddingsoperatie vrij hebben gegeven: ze willen andere (aanstaande) ouders ervan overtuigen om een eerste hulp-cursus te volgen. Doen; het kan het leven van je kind redden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten