Asielkinderen overstromen scholen

Geen categorieokt 06 2014, 12:00
Er zijn gewoon te veel asielzoekers.
Steeds meer scholen laten weten dat ze niet meer kunnen omgaan met het toenemend aantal asielkinder. Dat zegt de Landelijke Onderwijs Werkgroep voor Asielzoekers en Nieuwkomers vandaag. Een woordvoorster laat weten tegen de NOS dat het aantal telefoontjes van gemeenten en scholen over deze materie sinds april flink is gestegen.

"Scholen willen meer weten over de leerkrachten, het lesmateriaal, schoolruimte en het geld dat nodig is om de kinderen goed te kunnen opvangen. Dat moet vaak op stel en sprong gebeuren."

Adviseur Marieke Postma voegt daar aan toe dat scholen tegenwoordig "echt met de handen in het haar" zitten. Asielkinderen moeten namelijk binnen acht weken na aankomst onderwijs kunnen volgen, maar dat is wat problematisch aangezien de financiering er niet is - of lijkt te zijn - en omdat scholen het vervolgens knap lastig vinden om kinderen te helpen die helemaal geen Nederlands spreken. Je kunt je er iets bij voorstellen dat het toch wat lastig is voor een gemiddelde school om studenten te hebben die zich alleen kunnen uitdrukken in, zeg, Swahili. 
Het echte probleem is natuurlijk niet het aantal asielkinderen, maar het aantal asielzoekers in het algemeen (heel gek, maar asielzoekers hebben vaak ook kinderen). In de eerste helft van dit jaar kreeg de Nederlandse staat twee keer meer asielaanvragen (12.280) te verwerken dan in het jaar ervoor (6220). Dit komt onder andere - maar niet alleen - doordat veel Syriërs een veilig heenkomen zoeken in ons land. 
Natuurlijk vindt het kabinet vervelend om in te grijpen, maar er moet toch echt iets gebeuren. Er zijn op dit moment buitengewoon veel immigranten in Nederland; ons systeem kan het gewoon niet aan. De enige logische conclusie is dat veel mensen gewoon weggestuurd moeten worden. Neem contact op met andere Europese staten en vraag hen om iets met de asielzoekers te doen. Willen of kunnen ze dat niet dan moet er contact worden opgenomen met landen in de regio van afkomst; geef die staten desnoods maar (flink) wat geld, maar zij zullen zich dan over deze mensen moeten ontfermen. Sowieso is dat een prima idee aangezien ze dan ook geen cultuurschok te verwerken krijgen.
Want één ding is duidelijk: dit kan zo niet doorgaan. Scholen én de maatschappij in het algemeen moeten worden ontzet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten