Assad lapt bestand nu al aan zijn laars

Geen categorieapr 14 2012, 13:59
Bashar al-Assad laat een dag of wat nadat er een 'vredesbestand' was afgekondigd al meteen weten wat hij daar nu echt van vindt.
Kort gezegd komt het erop neer dat hij vredesplannen vooral leuk vindt als toiletpapier:

Het Syrische leger heeft volgens activisten afgelopen nacht en vanochtend het staakt-het-vuren gebroken door beschietingen uit te voeren in de stad Homs. De VN-Veiligheidsraad stelde intussen een stemming over een waarnemersmissie naar Syrië uit wegens onenigheid.

In tenminste twee weken in Holms vonden er vanmorgen en vannacht beschietingen plaats.
U zult zich wellicht afvragen hoe dit allemaal kan? De 'hele' wereld bekritiseert Assad al tijden; ook Amerika heeft al verscheiene keren gezegd dat het zo niet langer kan, dat Assad moet ophouden met het uitmoorden van zijn eigen volk.
Het antwoord is natuurlijk dat Rusland Assad een hand boven het hoofd houdt:

De VN-Veiligheidsraad stelde vannacht een stemming over een VN-waarnemersmissie naar Syrië uit omdat de verschillende leden van de raad het niet eens konden worden over de tekst van de resolutie.De VS en Rusland zouden nog meningsverschillen hebben over de tekst. De Russische gezant bij de VN zei dat er “goede discussie” in de raad had plaatsgevonden, maar dat hij nog niet geheel tevreden was met de uitkomst.

Putin en Assad zijn bondgenoten. Ik geloof er niets van dat de Russische president zijn 'vriend' aan z'n lot overlaat. Assad krijgt alle tijd die hij zich maar kan wensen om de oppositie uit te vagen. Als hij dat voor elkaar heeft zal Rusland plotsklaps ongetwijfeld akkoord gaan met een 'vredesbestand', dat er dan vooral toe dient om de Syrische dictator de tijd te geven om de door hem veroorzaakte puinhopen op te ruimen; nog even wat leden van de oppositie arresteren en martelen, lijken wegwerken, etc.
Overigens blijkt hier vooral maar weer eens uit dat totalitaire regimes zich totaal niet druk hoeven te maken over de Verenigde Naties. De VN is machteloos. Misschien is dat wel de echte les die er te leren valt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten