Asscher dreigt moskee-internaten met sluiting

Geen categoriefeb 06 2014, 8:59
Pas je aan of anders.
Vice-premier Lodewijk Asscher heeft de kritiek op moskee-internaten blijkbaar buitengewoon serieus genomen. Zo liet hij gisteren weten dat het toezicht op dergelijke organisaties voortaan veel strenger zal zijn.

Moskee-internaten moeten voortaan vastleggen hoe ze omgaan met alcohol en drugs, pesten, agressie en straffen. Ook moeten ze een klachtenbeleid hebben en een onafhankelijke vertrouwenspersoon instellen. Gemeenten kunnen zonder afspraak vooraf controleren of ze zich aan deze regels houden.

Dit is niet zomaar een proefballonnetje onder het motto, 'ik moet net doen alsof ik goed bezig ben,' maar een daadwerkelijk wetsvoorstel. De Kamer ontving dit plan gistermiddag.
Het is voor het eerst dat de overheid actief gaat toezien op kinderen die in private internaten wonen. De staat betaalt niet mee aan hun opleiding/huisvesting. Daarom hielden Den Haag en gemeenten zich er verre van; je kan je als overheid immers niet zomaar met van alles en nog wat bemoeien. Zeker niet als je er feitelijk niets mee te maken hebt. Wat de staat betreft zijn de omstandigheden echter veranderd, waardoor de spelregels ook moeten worden aangepast.

Het gaat vooral om Turkse moskee-internaten, maar ook om opvanghuizen voor slachtoffers van loverboys en internaten voor expatkinderen. Als sprake is van acuut gevaar voor de veiligheid van de kinderen, of als de regels bij herhaling worden overtreden, kunnen ze worden gesloten. Er zouden zevenhonderd kinderen in dertig private internaten wonen, maar pas onder de nieuwe wet zijn internaten verplicht zich bij de gemeente te melden.

Asscher lijkt er met name een probleem mee te hebben dat die internaten een goede integratie in de weg staan. "“Kinderen wonen er soms met alleen maar jongens of alleen maar meisjes. Ze worden weggehouden van contacten met de samenleving waarin ze leven.” Hij gaat verder: "“Bij een veilig pedagogisch klimaat hoort ook burgerschap, meedoen, integratie. Wie zich daar niet aan houdt, kan de boel sluiten."
Hoewel ik het geweldig vind dat Asscher erkent dat het misgaat bij sommige internaten, ben ik minder te spreken over zijn bedachte oplossing. Een privaat internaat is juist dat: privaat. Zolang dat soort instellingen zich aan de wet houden heeft de staat er niets mee te maken wat kinderen leren.
Dé manier om dit probleem op te lossen is door de verzorgingsstaat per direct af te schaffen, waardoor slecht of zelfs niet-geïntegreerde allochtonen geen geld hebben. Zij komen namelijk niet in aanmerking voor een normale baan en leven in veel gevallen (ongetwijfeld) op kosten van de staat. Ontneem ze dat privilege en je zult zien dat ze zich wel moeten aanpassen. Adapt or die. Figuurlijk dan.
Andere mogelijkheden om dit probleem op een manier op te lossen die individuele rechten - en de beperkingen van de staat - respcteren zie ik niet. Asschers plan voldoet daar wat mij betreft dus ook niet aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten