Asscher: Ik maak me heus wel zorgen om arbeidsmigratie

Geen categorieaug 17 2013, 10:15
De vicepremier wil "de Nederlandse werknemer beschermen" tegen de massale Oost-Europese arbeidsmigratie. Echt waar.
Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en vicepremier, zegt zich ernstig zorgen te maken over de Oost-Europese arbeidsmigratie. Met name lageropgeleiden in landen als Nederland zijn daar de dupe van, schrijft hij in een opiniestuk in de Volkskrant. Kijk maar naar de kassen. Daar werken massa's Oost-Europeanen voor weinig geld.
Dat is een probleem, want onze inwoners kunnen daarom geen werk vinden en zitten in de bijstand. Dat kost bakken met belastinggeld. "Onze zwakste burgers leggen het op de arbeidsmarkt af tegen bekwamere mensen van elders." En het vrije verkeer binnen de EU is ook niet helemaal fantastisch. Het heeft een "ontregelend effect gehad op een deel van de armere en minder hoogopgeleide burgers in de rijkere EU-landen".
Dat heeft Asscher prima gezien. We houden wel van die helderheid. Daar gaat Asscher dus wat aan doen, aan die arbeidsmigratie. Asscher zegt zijn lidmaatschap van de PvdA vandaag nog op en hij gaat voortaan PVV stemmen. Toch? Nee, dat gaat dan weer te ver. De PvdA'er wil slechts een analyse maken, om te doen alsof hij heus wel begrijpt wat al die PVV-stemmers beweegt. Echte oplossingen heeft hij niet (behalve: "geen enkel land kan deze vormen van misbruik in zijn eentje aanpakken. We moeten dit gezamenlijk doen, binnen de EU").
Lees maar mee: Asscher wil een 'socialer Europa' vormgeven (dus een nog PvdA-achtiger Europa), want niet alleen de mensen hier hebben last van die tsunami van Oost-Europese arbeiders, maar die arbeiders worden ook nog eens keihard uitgebuit, want ze krijgen lagere lonen en "belabberde onderkomens". "Arbeiders uit armere EU-landen worden soms uitgebuit door gewetenloze werkgevers, die daarmee een concurrentievoordeel behalen ten opzichte van degenen die zich wel aan de regels houden."
En de komst van de Oost-Europeanen wakkert de vreemdelingenhaat aan, aldus Asscher. We moeten ze gewoon in de armen sluiten, die brave Oost-Europeanen. Ze komen hier alleen maar om te werken. Dat moeten we ze niet kwalijk nemen. Verder doen die jongens en meisjes geen vlieg kwaad. Ja, ach, er zitten een paar rotte appels tussen die het verstieren voor de rest, maar daar kunnen we beter onze mond over houden, want daarmee wakken we immers "vreemdelingenhaat" aan.
In potentie klinkt het leuk, dat onze vicepremier zich zorgen maakt en een 'code oranje' aankondigt om de invasie van Oost-Europese arbeidskrachten op de EU-agenda te zetten, maar zoveel voordelen heeft het vrij verkeer van personen niet gebracht. Kijk naar de enorme toename van Roemeense zakkenrollers. Ze kunnen zo op de trein stappen en Nederland binnenrijden. En vanaf 1 januari 2014 mogen ze allemaal - zonder werkvergunning - deze kant op komen, net als de Bulgaren. Moeten we daar blij mee zijn? Asscher lijkt zich eerder zorgen te maken om zijn eigen baan. Want die zou hij zomaar kwijt kunnen raken als het kabinet valt en er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten