Atom TM - HD: gedurfde nostalgie

Geen categorieapr 02 2013, 12:00
Hoe zou het legendarische Kraftwerk klinken als de Duitse elektronicagroep anno 2013 nog muziek zou maken? Nou, ongeveer zo.
Iedereen kan zich het legendarische album Autobahn van Kraftwerk nog wel herinneren. De plaat uit 1974 is met talloze internationale top-10-noteringen een van de meest bekende werken van het Duitse Kraftwerk. De band maakte met name in de jaren '70 en '80 revolutionaire elektronische muziek. De band heeft de weg bereid voor honderden, duizenden, zo niet tienduizenden elektronische muzikanten na hen, net zoals The Beatles van grote invloed zijn geweest op de gitaarmuziek van de afgelopen decennia.
Voor liefhebbers van 'oude' muziek is het altijd fijn speculeren en fantaseren hoe bands als The Beatles en Kraftwerk zouden klinken als ze nog steeds muziek zouden maken. Voor de fans van Kraftwerk komt dat gespeculeer en gefantaseer wel heel dichtbij. Als je niet beter zou weten, zou je bij het beluisteren van Atom TM's nieuwe album HD zomaar kunnen denken dat Kraftwerk na al die jaren een nieuw studio-album heeft afgeleverd. Zelfs de cover van HD en de titels van de tracks hebben Kraftwerk-achtige trekjes. Maar achter de artiestennaam Atom TM schuilt een andere Duitser: Uwe Schmidt.
Schmidt heeft in zijn eentje in de afgelopen tien jaar meer albums uitgebracht dan Kraftwerk in een paar decennia. Zo actief als Schmidt zijn er niet veel. Hij beheerst verschillende stijlen, van de allermooiste ambient voor lange winterdagen tot dansbare techno voor in de discotheek, maar met HD lijkt hij vooral een ode te brengen aan de computer- en robot-muziek van Kraftwerk. En dat op een platenlabel (Raster-Noton) dat vooral minimalistische muziek uitgeeft. Je moet het maar durven en kunnen.
Met Duitse, Franse en Engelstalige 'songteksten' in knisperverse elektrotracks als Ich bin meine Maschine, Pop HD en Riding the Void is het net alsof Kraftwerk uit de speakers galmt. De valse nostalgie... De beste beschrijving hiervoor: het is Kraftwerk zoals Kraftwerk in 2013 zou klinken. Riding in the Void is met de mechanisch uitgesproken songtekst "riding the void on a wave of sound" en de zware bas (goede speakers verplicht!) een van de beste tracks op het album. De samenwerking met popster Jamie Lidell op I Love U is minder geslaagd. Voor iedereen die terugverlangt naar de good old sound van Kraftwerk, is HD een niet te missen album.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten