Bedankt Oranje, het was mooi

Geen categoriejul 10 2014, 9:10
Nederland is uit het toernooi gegooid, maar wat was het mooi.
Toen het Wereldkampioenschap op het punt stond te beginnen werden er enkele peilingen gehouden onder internationale fans en wat zij dachten van de kansen van hun thuisland. Uit die peilingen bleek dat de gemiddelde Nederlander niet bepaald positief was over de kansen van Oranje:
Ja, dat ziet u goed: slechts een magere 13% dacht dat Oranje wereldkampioen kon worden. De overige 87% was behoorlijk minder positief.
Sterker nog, er waren nogal wat mensen die bang waren dat Nederland de groepsfase niet eens zou overleven. 'We' zaten immers in een groep met Chili (een Zuid-Amerikaanse outsider) en Spanje (de huidige wereld- én Europees kampioen). Er waren nogal wat mensen (waaronder ondergetekende) die ervan overtuigd waren dat het avontuur na de derde groepswedstrijd zou eindigen. En dan hoopten ze maar dat de afgang enigszins beperkt bleeft.
Nou, dat bleek alleszins tegen te vallen. Nederland is weliswaar geen wereldkampioen geworden, maar Robben en co. zijn veel verder gekomen dan gedacht. Menig land is trots op een plek in de halve finale; natuurlijk is dat een beetje overdreven aangezien alleen de titel écht telt, maar toch, zo ver komen is een behoorlijke prestatie. Zeker ook omdat het al de tweede keer in vier jaar tijd is dat Oranje minstens zo ver is gekomen. Dat zegt wel wat over de kwaliteit van onze spelers én over die van de bondscoach.
Wat die laatste betreft heeft Louis van Gaal zijn imago echt flink opgepoetst. Het is en blijft een rare man die zichzelf zo ongeveer de koning van de wereld vindt, maar manneman, als het over voetbal gaat weet hij wel waar hij het over heeft. Er zijn niet veel coaches zo geniaal als hij. Ook dat is behoorlijk wat waard; Van Gaal staat in hoger aanzien dan ooit. En dat is nog terecht ook.
Tenslotte heeft Nederland vier weken lang feest gevierd. De andere 48 weken van het jaar zijn we tot op het bot verdeeld en leven we gebukt onder het motto 'doe maar normaal dan doe je al gek genoeg,' maar de afgelopen weken was dat heel anders. Ook daar mogen wij onze jongens buitengewoon dankbaar voor zijn.
Kortom, het is ons weliswaar wéér niet gelukt om wereldkampioen te worden, maar het is toch heel mooi geweest. We kunnen dus positief terugkijken op dit toernooi.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten