Begrijpelijk dat 'de elite' de PVV buitenspel zet

Geen categoriemrt 20 2014, 14:00
Wilders is niet de enige die lijdt onder het verleden.
Geert Wilders maakt het me heel moeilijk. Keer op keer probeer ik op DDS in redelijkheid uit te leggen dat de PVV niet hetzelfde is als de NSDAP en dat Geert Wilders niet lijkt op Hitler. Ik geloof nog steeds dat dergelijke vergelijkingen verkeerd zijn. Maar wat ik ook geloof is dat Wilders wel iets beter zijn best mag doen om zijn goede wil te tonen. Een zaal uitzinnige aanhangers laten scanderen dat Marokkanen moeten vertrekken, schreeuwt om historische vergelijkingen en is domweg kwaadaardig.
Tegelijkertijd lijkt het effect van zijn uitspraken ook ingecalculeerd. Hij weet dat 'de elite' dit niet accepteert. En het enige wat hij hoeft te doen is de Almeerse PVV-voorman Van Dijk instrueren te janken over 'de elite' die de PVV 'buitenspel' wil zetten.

“De kiezers hebben 4 jaar PVV in de raad beloond met een klinkende zege voor de PVV. We gaan vol voor een rol in de coalitie maar nu al is duidelijk dat de elite ons buitenspel wil zetten”, laat Van Dijk aan dichtbij weten. Een coalitie vormen zal dus lastig worden.

Oh ja joh? Verrassing! Inderdaad onnavolgbaar en een typische elite-naaistreek om een partij die geleid wordt door een man die dit soort dingen zegt, buitenspel te willen zetten. De elite is geen knip voor de neus waard, als ze de PVV niet proberen te isoleren. Het is volstrekt begrijpelijk dat ze dat doen.
Het ergerlijke is dat alleen Wilders last van de geschiedenis meent te hebben, dat alleen hij zich moet verdedigen tegen historische parallellen. Hij heeft ongelijk, want ook zijn opponenten voelen de hete adem van het verleden. Zij gaan - terecht of niet, dat doet niet ter zake voor de beschrijving - gebukt onder de herinnering in het verleden niet hard genoeg te hebben opgetreden tegen mensen die etnische groepen graag in aantal zien verminderen. Als Wilders en zijn trouwe aanhang zich dat eens realiseren, is het ineens een stuk begrijpelijker waarom andere partijen de PVV willen buitensluiten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten