Bejaarde junkies nieuw probleem

Geen categoriejan 03 2012, 14:07
Het is wat met die generatie 'vrijheid, blijheid'...
Een nieuwe uitdaging: binnen afzienbare tijd zullen we begeleid wonen moeten kunnen aanbieden aan duizenden spuitende, slikkende, rokende, telende en zuipende bejaarden. Pardon, bejaarden? Jazeker! De junkies van toen zijn oud geworden en we plaatsen ze beter niet tussen de 'gewone' bejaarden. Een leuke erfenis van die seks, drugs & rock-'n-roll...
In Nederland is het aantal 55-plussers dat in de verslavingszorg is beland tussen 2000 en 2009 verdubbeld, van 4.200 naar 10.600. En in het buitenland is het niet anders.

Het zijn de ouderen die in de jaren zestig twintigers waren en zich onderdompelden in de vrije wereld van seks, rock-’n-roll en dus die drugs. Velen van hen gingen een decennium later verder als brave burger, anderen bleven snoepen van de drugs en kwam er niet meer van af. Nooit meer.

Op dit moment is Nederland één bejaardentehuis voor junks rijk - met de toepasselijke naam Woodstock. Hier kan het met de groeiende aantallen verslaafde bejaarden echter niet bij blijven, want volgens teamcoördinator Matla is het niet zo'n goed idee om de junkies tussen de 'gewone' ouderen te plaatsen:

‘Waarom niet? Nou, ze zijn slim zat om portemonnees van anderen te ontvreemden. Het zijn ratjes, hè.’

Leuk, die 'vrijheid'. Ondertussen ben je de rest van je leven opgezadeld met één van de grootste onvrijheden die er bestaan: een verslaving. En het is aan de verantwoordelijke burgers van vandaag de dag om de zorg voor je op zich te nemen, terwijl je zelf een snuivend, drinkend, dealend of stelend kasplantje bent geworden. De ironie van het geheel is aandoenlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten