Verdwenen Belgische Syriëstrijder met enkelband is weer gepakt

Geen categorienov 25 2015, 17:00
De Belgische overheid had geen idee waar de jihadist zich bevindt.
De teruggekeerde Syriëstrijder uit het Belgische Vilvoorde die deze week spoorloos verdween, is inmiddels weer gepakt. De jihadist had bij zijn terugkeer in België een celstraf opgelegd gekregen, maar in plaats daarvan werd hij onder elektronisch toezicht geplaatst middels een enkelband.
Dat bleek een onverstandige beslissing: de jihadstrijder was maandag plotseling nergens meer te vinden. De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, reageerde woedend:

Het is absurd dat terugkeerders in het huidige klimaat, dat de samenleving in zijn greep heeft, onder gunstmaatregelen vallen en kunnen thuisblijven zonder dat er direct contact is met de politiediensten. Ik wil van dit griezelige verhaal gebruik maken om de minister op te roepen om dat gunstregime af te schaffen. Het is duidelijk dat een enkelband geen sluitende controle garandeert, en dat kunnen we in tijden als deze missen als kiespijn.

De burgemeester eist dat de minister van Justitie teruggekeerde strijders veel harder gaat aanpakken, en niet met een enkelband vrij laat rondlopen. Inmiddels is de jihadist alweer gepakt, maar het wordt gezien als een absolute blamage dat de veroordeelde Syriëganger zomaar van de radar van de politie kon verdwijnen.
Vilvoorde licht dichtbij Brussel, een stad die bekend staat om het hoge aantal jihadisten – honderden Brusselse moslims sloten zich al aan bij ISIS. Ook de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam, die wordt gezocht in verband met de aanslagen in Parijs, bevindt zich waarschijnlijk in België. Brussel is nog steeds op het hoogste beveiligingsniveau in verband met de terreurdreiging.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten