Bernard Haitink heeft ruzie met leiding KCO

Geen categoriemrt 04 2014, 21:00
Dit gaat de directie niet winnen.

Bernard Haitink zal het Koninklijk Concertgebouworkest niet meer dirigeren. Reden: hij voelt zich 'haast vernederd' door de huidige directie, die hem bij de viering van het 125-jarige jubileum van Concertgebouw en -orkest 'totaal heeft genegeerd'.

'Het schijnt ze niet te interesseren,' zei Haitink zaterdag, die vandaag zijn 85ste verjaardag viert. Haitink wilde de titel van eredirigent teruggeven, die hij sinds 1999 draagt, 'maar dat mocht niet'. 'En dan is er maar iets kleins en onplezierigs voor nodig om te zeggen: dan doe ik het helemaal niet meer. En dat is gebeurd,' aldus Haitink

Ja, we kunnen wel eeuwig over Poetin blijven schrijven - en yours truly is ook schuldig - maar dit is minstens zo belangrijk. De waarschijnlijk veel te progressieve leiding van het KCO (Haitink verwijt de artistieke directie 'interesse in de traditie') heeft het aan de stok met de grote Haitink. Tipje aan de directie: zelfs al is Haitink onredelijk geweest, lijkt het beter gewoon in te binden en de man op zijn wenken te bedienen. Deze strijd is in de beeldvorming maar door een persoon te winnen; de eredirigent.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten