Bewijs. Overheid houdt van ondernemertje pesten

Geen categoriesep 29 2014, 12:45
Ondernemer zijn in Nederland is geen pretje.
Wie ondernemer is of wil zijn in Nederland, kan er maar beter twee keer over nadenken. De reden: de Nederlandse overheid heeft het de afgelopen jaren zó moeilijk gemaakt om gewoon aan de slag te gaan als ondernemer. Tegenwoordig is het niet genoeg om slechts een ondernemende geest te hebben.
Nee, je moet ook juridisch sterk onderlegd zijn, veel tijd overhebben en proberen de talloze regeltjes van de overheid te begrijpen. Good luck with that. Jaarlijks gaat er twee miljard euro verloren door de regels die geen ondernemer snapt omdat de regels nodeloos ingewikkeld en willekeurig zijn. Citaat uit de Volkskrant:

Ondernemers hebben te maken met minstens 136 drempels die bepalen of een wet of regel wel of niet op hen van toepassing is. Die drempels gaan over de grootte van een bedrijf. Ze zijn complex, onderling tegenstrijdig, gebruiken uiteenlopende criteria en meestal ontbreekt de ratio erachter. Ondernemers weten niet wat ze hiermee aan moeten, maar draaien op voor een kostenpost van 2 miljard euro.

Het aantal van minstens 136 drempels die bepalen of een regel wel of niet geldt voor een ondernemer is niet uit de lucht gegrepen; het blijkt uit onderzoek van adviesorgaan Actal dat zich bezighoudt met de administratieve lastendruk van zowel burgers als bedrijven. Een simpel voorbeeld van zo'n drempel die geen ondernemer zal begrijpen (wederom een citaat uit de krant):

Zo zijn er volgens Actal alleen al acht criteria om op grond van personeelsomvang de grootte van een bedrijf te meten. Onder 'werkzame personen', 'werknemer', 'medewerker', 'ingehuurde personeelsleden', 'fte', 'aantal gewerkte uren' en 'personeel dat maximaal 40 uur per week in dienst is', verstaat de wetgever steeds wat anders. De definitie van 'omzet' is nog moeilijker.

Het gevolg: ondernemers moeten dure adviseurs inhuren die vaak zelf de regels ook niet snappen, waardoor ondernemers bovenop het bedrag voor adviseurs boetes, uitgedeeld door de regelzieke overheid, moet betalen. Kort samengevat: de overheid vindt ondernemertje pesten onwijs leuk en verdient er nog bakken met geld aan ook. Onacceptabel.
Als er één ding is waar de politiek zich mee bezig moet houden, is het wel het afschaffen van regels en drempels zodat ondernemers weer aan de slag kunnen met waar zij goed in zijn: ondernemen. De economie komt er dan vanzelf weer bovenop. Maar leg dat maar eens uit aan dit linkse kabinet, dat kennelijk niets doet om ondernemers te verlossen van de regelzucht van de overheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten