Bewoners Haagse wijk eisen actie van gemeente

Geen categoriejul 19 2013, 18:59
Burgervader Van Aartsen stuurt een paar extra wijkagenten.
Nog niet zo heel lang geleden waren inwoners van de Haagse straat Hoefkade buitengewoon blij met hun buurt. Ze hadden het er prima naar hun zin, er waren succesvolle (kleine) ondernemingen, er was geen gemeenschapszin, en zo maar door.
Ja, het leven was goed.
Recent is daar echter verandering in gekomen. En hoe. Er vinden nu regelmatig vecht-, steek- en zelfs schietpartijen plaats, en mensen die even naar de winkel willen worden geïntimideerd en uitgescholden.
Een plaatselijke supermarkteigenaar, Abdel Barghaoul, legt uit in gesprek met het AD waarom hij zijn winkel in de verkoop heeft gedaan:

"Soms staan vrouwen en meisjes te huilen in mijn winkel, omdat ze uitgescholden worden, voor slet bijvoorbeeld. Of mijn klanten worden met eieren bekogeld, die bij de bakker hier aan de overkant worden gestolen. Ik kan wel janken om hoe het hier gaat, wil wel schreeuwen van de pijn. Ik ben zo boos".

Hierdoor word hem het leven - en met name het zaken doen - onmogelijk gemaakt. Waar Tanger tot voor kort nog bekend stond als de beste supermarkt van Den Haag durven klanten de winkel nu niet meer te bezoeken. Het gevolg? Abdel verdient geen cent meer.
En dat is niet alles: hij wil zelf volgens het AD ook weg uit de Hoefkade omdat hij óók bang is voor de plaatselijke straatterroristen. Voor hij naar huis gaat belt hij altijd met zijn vrouw zodat die weet wanneer hij ongeveer moet arriveren. Mocht hij op een kwade dag niet arriveren, dan weet ze dat ze de politie moet bellen.
Samen met andere buurtbewoners heeft Abdel er daarom bij burgemeester Jozias van Aartsen op aan gedrongen om iets te doen. Na er over te hebben nagedacht heeft die zowaar besloten om in te grijpen.
Ik weet het: schokkend, maar waar.
Hoe hij dat wil doen? Nou, door massa's politie-eenheden naar de wijk te sturen, natuurlijk. Hoe anders?
Nou ja. 'Massa's'. Dat valt wat tegen:

De komende weken loopt meer politie rond op de Haagse Hoefkade, om de buurt extra in de gaten te houden.

Er loopt dus, zeg, een maand lang wat extra politie rond. En dan? Wat moeten die dan doen? De politie staat er toch geregeld bij te kijken terwijl straatterroristen zich heerlijk uitleven? Waarom zou dat anders zijn in Hoefkade?
Daar komt bij dat je dit toch niet oplost door een paar extra man de komende weken toezicht te laten houden? Dit is een structureel én cultureel probleem in die buurten. Dat los je in een paar weken tijd niet eventjes op.
Van Aartsen zal toch echt met een andere oplossing voor dit probleem moeten komen. Want op deze manier gaat het niet lukken om de rust te doen wederkeren in Hoefkade. Daarvoor moet er echt flink worden ingegrepen, met veel troepen, die een klopjacht beginnen op de plaatselijke bendes. Misschien dat je dan het één en ander voor elkaar krijgt op korte tot middellange termijn.
Op de echt lange termijn moet er echter meer gebeuren. Denk dan aan de indeling van de stad, demografie, het soort wijken dat je laat onstaan, etc. Heeft Van Aartsen de visie om dat te doen? Jammer genoeg voor Abdel en zijn buurtgenoten betwijfel ik het. Hoefkade kon weleens definief verloren zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten