Bewoners Hoefkade in opstand tegen buurtterreur

Geen categoriejul 18 2013, 10:15
Bewoners en ondernemers van de Haagse Hoefkade zijn de wanhoop nabij. "Maak onze Hoefkade weer vrij van het uitschot dat ons al zo lang terroriseert."
Als je de sfeer wil opsnuiven in de Haagse 'prachtwijken' Transvaal en Schilderswijk, hoef je in feite maar één straat te bezoeken: de beruchte Hoefkade. De straat begint vanaf het Veluweplein naast het Zuiderpark en eindigt vlakbij het NS-station Hollands Spoor. Een wandeling over de Hoefkade duurt ongeveer dertig minuten, maar met een uitstapje erbij naar het Hobbemaplein bij de Haagse Markt ben je zeker drie kwartier tot een uur zoet. Als je daar loopt, vergeet je even dat je in Nederland bent. Vooral de mensen die de zorgen van autochtone buurtbewoners wegwuiven als 'xenofobie' zouden die wandeling minstens één keer in zijn leven moeten maken. Als een soort hadj.
In Transvaal en Schilderswijk is meer dan 90 procent van de inwoners allochtoon, de werkloosheid is hoog, het aantal uitkeringen natuurlijk ook, en de criminaliteit loopt er de spuigaten uit. En als een soort kers op de taart heeft de Schilderswijk ook nog een sharia-driehoek, waarvan de lokale politiek ontkent dat die bestaat. Een kleine groep bewoners en ondernemers van de Hoefkade komen na jaren van buurtterreur in opstand, om precies te zijn 80 Hagenaars van allerlei verschillende afkomsten. Ze steunen een initiatief van een lokale partij waarin het gemeentebestuur wordt opgeroepen keiharde actie te ondernemen. De schietpartij bij café Las Palmas van afgelopen zondagavond was de druppel.
De fractievoorzitter van de lokale partij zegt: "Het gaat om een hardnekkige groep straatstalkers en een strijd tussen kleine groepjes onderling. In koffiehuizen en cafés wordt drugs verkocht. Daar zijn genoeg getuigen van." In de brandbrief schrijven de ondertekenaars: "Maak van onze Hoefkade weer een leefbare straat waar het plezier wonen en winkelen is, vrij van het uitschot dat ons al zo lang terroriseert." Het is duidelijk dat deze mensen de wanhoop nabij zijn. Ze willen maar één ding en dat is dat de overheid zorgt voor in ieder geval die ene kerntaak: veiligheid.
De bewoners hebben een uitstekend plan om de orde in de straat te herstellen. De Telegraaf schrijft vanochtend dat ze willen dat het parate peloton van de politie wordt ingezet en dat camera's 24 uur per dag worden aangezet en bekeken zodat er meteen kan worden ingegrepen. Ik heb veel sympathie voor deze betrokken bewoners en ondernemers, maar ik vraag me af of de gemeente deze noodkreet serieus neemt.
We hebben allemaal gezien hoe de lokale politiek doet alsof haar neus bloedt in het geval van de sharia-driehoek in de Schilderswijk. En diezelfde politici moeten ervoor zorgen dat de buurtterreur bij de Hoefkade daadkrachtig wordt aangepakt? Nee, dat zie ik niet één-twee-drie gebeuren. Het enige waar deze bewoners op kunnen hopen, is dat de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 voor totaal andere politieke verhoudingen zorgen in de gemeenteraad en het stadsbestuur.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten