Broeva haro, we hebben een permanent noodfonds

Geen categorienov 29 2010, 11:30
Europa, leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker: mocht uw land een dezer dagen in de problemen komen vanwege financieel wanbeleid of bestuurlijke faalhazerij, dan is daar de uitkeringsinstantie van de EU en het IMF. Vanaf gisteravond heeft de EU de beschikking over een permanent noodfonds om zwakke eurolanden te ondersteunen. De geldsluizen staan vanaf nu wagenwijd open. Doet iemand het licht uit?
Op het oog lijkt het permanente noodfonds een schattig gedrochtje; 67,5 miljard euro, Nederland draagt een miljard bij. Maar dan kent u de EU nog niet. Volgens onze allereigenste Jan Kees de Kruidenier nog niet: het fonds is namelijk bedoeld om de rust op de financiële markten te doen wederkeren. Wij laten namelijk zien dat we pal voor de euro staan. Leuk, joh, powerspeeching met JK de Jager. Natuurlijk gaat dit fondsje de rust op de markten niet terugbrengen. De redding van het kleine Ierland alleen al kostte 85 miljard euro.
Dat weten de EU en het IMF natuurlijk ook. Dus als over een tijdje wordt weer een aantal PIIGS aan het spit geregen dreigt te worden, wordt dat permanente noodfonds ineens vergroot. Net zoals dit permanente noodfonds een vergroting is van het gigafonds dat de EU en het IMF in mei van dit jaar in elkaar draaiden. Dat gaat niet met de beruchte Europese belasting gebeuren, daartegen is te veel weerstand. Honderden miljarden erbij is een kwestie van handjeklap in de Europese Raad.
Anyhow, u kunt uw kinderen vertellen dat u erbij was toen we risico in Europa afschaften en 'bankroet gaan' uit het woordenboek schrapten. Leve de vooruitgang, broeva haro!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten