Brussel bemoeit zich met uw boodschappen

Geen categorienov 19 2014, 16:00
De bureaucraten in Brussel hebben de oorlog verklaard aan plastic wegwerptasjes.
Plastic wegwerptasjes zijn hartstikke handig als je even bent vergeten een stevige tas mee te nemen naar de supermarkt, de toko of de markt. Dan kun je de spullen die je hebt gekocht mee naar huis nemen. Ik durf wel te zeggen dat het gratis plastic wegwerptasje de beste uitvinding is sinds gesneden brood.
Dat is niet hoe ze er in Brussel over denken.
'Onze' eurocommissaris Frans Timmermans heeft gezegd dat hij het voorstel van de EU-lidstaten en het Europees Parlement om de plastic tasjes terug te dringen niet langer wil tegenhouden. Natuurlijk wil de Europese Commissie de tasjes ook uitbannen (hallo, het blijven wel bemoeizieke bureaucraten, hè?), maar dan door lidstaten de mogelijkheid te geven het gewoon helemaal te verbieden.
Dat laatste gebeurt in ieder geval niet, maar lidstaten krijgen wel alle ruimte om de tasjes min of meer in fases uit te bannen door een prijs te vragen voor de tasjes of er zelfs belasting over te heffen.
Ja, echt. Er worden nieuwe belastingen bedacht om te voorkomen dat u uw boodschappen mee kunt nemen naar huis. Alsof we niet al genoeg belastingen betalen. De vraag is of de lidstaten wel echt willen dat we stoppen met het gebruik van plastic tasjes, want de overheid zal in no time verslaafd zijn aan de extra belastinginkomsten.
Uiteraard is D66 heel blij met de nieuwe mogelijkheid om belastingen te heffen:

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is verheugd dat de Europese Commissie overstag is gegaan. Iedereen begrijpt dat een Europese aanpak nodig is, stelt de politicus.

Het zal ook eens niet dat D66 ons land in de uitverkoop doet in Brussel. Terwijl Hamas feestviert omdat er vier Joden zijn vermoord in een synagoge, terwijl ISIS steeds machtiger wordt, en terwijl oorlogshitser Vladimir Poetin zijn macht verstevigt over het oosten van Oekraïne, zitten ze in Brussel te bedenken hoe ze het makkelijkst het meeste geld uit uw zakken kunnen kloppen. Driewerf bah.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten