Burgemeesters willen iets doen aan jihad-dreiging

Geen categoriejul 07 2014, 14:15
Zo, zo, ze komen zowaar in actie. Soortemet dan.
Het heeft even geduurd, maar het heeft er alle schijn van dat enkele burgemeesters uit Nederland en België ein-de-lijk hebben besloten om het jihadisten-probleem aan te pakken. Zij zullen morgenavond bij elkaar komen om te overleggen over het toegenomen aantal teruggekeerde Syriëstrijders.

Aanleiding voor het overleg is de toenemende dreiging die uitgaat van zo'n 750 Syriëgangers die inmiddels zijn teruggekeerd in Europa. Zo vond op 24 mei een bloedige aanslag plaats op het Joods Museum in Brussel, die aan vier mensen het leven kostte. De hoofdverdachte is een Fransman die dit voorjaar terugkeerde van de jihadstrijd met ISIS in Syrië.

Degenen die meedoen: de burgemeesters van Den Haag, Zoetermeer, Delft, Leiden, Rotterdam, Arnhem en een stad waarvan de naam niet bekend wordt gemaakt. Wat België betreft komt in ieder geval de burgemeester van Antwerpen. Hopelijk komen er ook anderen langs, aangezien Antwerpen niet de enige Belgische stad is waar Syriëgangers vandaan komen, maar het is in ieder geval een begin.
Mooi - wat zeg ik, fantastisch - dat deze burgemeesters zowaar in actie komen, maar het is allemaal wel rijkelijk laat. Gemeenten en de staat hadden al veel eerder in actie moeten komen, en het is volstrekt onacceptabel dat die laatste nog steeds weinig tot niets heeft gedaan. Hoe kan het in vredesnaam zo zijn dat Den Haag het allemaal passief aankijkt? Wil de Haagse kaasstolp dan écht graag dat er eerst een aanslag komt? 
Overigens is het leuk dat burgemeesters van grote steden hier aan mee doen, maar er is één stad die er niet bij betrokken is: Amsterdam. De reden? Burgemeester Van der Laan is op vakantie. Hij vindt het niet nodig om terug te komen voor zo'n bespreking; daar is zijn vrije tijd veel te belangrijk voor. Nog meer PvdA dan dat kun je niet worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten