Cameron houdt Britten voor de gek met 'korting'

Geen categorienov 08 2014, 16:00
David Cameron denkt dat de Britse kiezer dommer dan dom is.
Gisteren liet de Britse regering geleid door David Cameron weten dat het een korting had bedongen in Brussel. Ja, ja, in plaats van de volle 2 miljard euro te betalen vanwege de Europese naheffing hoefden zij slechts de helft over te maken. Ongelooflijk, een behoorlijke prestatie, u ziet: harde taal werkt in de Europese Unie.
Godgodgod, onze eigen premier kan daar nog wat van leren.
Nou, helaas voor de Britse belastingbetaler valt dat nogal mee. De zogenaamde 'korting' is namelijk niets meer dan een boekhoudkundig trucje van Camerons minister van Financiën George Osborne:

Osborne presenteert dit als een korting, maar dat is het feitelijk niet. In totaal zal Groot-Brittannië 850 miljoen pond (1,08 miljard euro) betalen, de helft van een totale naheffing van 2,1 miljard euro. De oorspronkelijke betalingstermijn is verschoven van 1 december dit jaar, naar 1 september in 2015. Osborne liet verder weten dat "'EU-regels worden veranderd zodat dit nooit meer gebeurt''.

Dat wát nooit meer gebeurt, Georgie? Dat je een deadline van twee maanden krijgt (wat het echte probleem niet is), dat Brussel de Britse belastingbetaler niet nog eens uit probeert te knijpen, of dat je een leugentje voor eigen bestwil gebruikt om je kiezers voor de gek te houden?
De Tories kennende ligt het antwoord achter deur nummer drie. Die partij is namelijk al jaren - decennia zelfs - niet eerlijk over de Europese Unie en de macht en bevoegdheden die Londen uit handen heeft gegeven. Cameron doet net alsof er onderhandelingsruimte is, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Brussel eist uiteindelijk de alleenheerschappij op, de Britse premier weet dat net zo goed als u en ik.
Deze spin past dus helemaal binnen het beleid van de Britse Conservatieven. De kiezer wordt een rad voor ogen gedraaid in de hoop dat die hier niet doorheen kijkt - en dat de media dat ook niet doen. Jammer genoeg voor Osborne en Cameron is er tegenwoordig een kaper op de kust; Nigel Farage, voorman van UKIP. De kans dat hij hen hiermee laat wegkomen is ergens tussen nul en nihil... wat de Tories in de peilingen ongetwijfeld nog meer problemen zal opleveren dan het geval nu al is.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten