CDA gaat eindelijk voor vernieuwing met kandidatenlijst

Geen categoriejun 12 2012, 10:15
Het CDA gaat voor vernieuwing met de nieuwe kandidatenlijst. Weg met Ad Koppejan. Ruim baan voor Mona Keijzer.
Slechts negen zittende Kamerleden keren terug op de CDA-kandidatenlijst. Niet één van huidige bewindslieden staat op de lijst. Dan kun je wel spreken van een radicale vernieuwing. Dat in tegenstelling tot de VVD-kieslijst, die maar weinig vernieuwend is, zo vindt ook DDS-collega Esther. Op de site van het CDA lezen we:

In vergelijking met 2010 kent de lijst veel nieuwe namen. Bij de eerste vijftien kandidaten staan acht nieuwkomers. Van de huidige Kamerfractie keren negen kandidaten terug op de lijst. Partijvoorzitter Ruth Peetoom: “Het team-Buma is een goede mix van vernieuwing en ervaring. Ik ben trots op deze lijst en heb er alle vertrouwen in dat deze kandidaten het CDA-verhaal met overtuiging en enthousiasme kunnen brengen”.

Het CDA biedt die vernieuwing dus wel. Een paar opvallende stijgers en dalers: een prima Kamerlid als Ger Koopmans staat helemaal niet op de lijst en een minder prima Kamerlid als Ad Koppejan staat er ook niet op. Die laatste zegt zelf in een reactie dat hij eieren voor zijn geld kiest, omdat hij een te lage plek kreeg aangeboden (te weten plek 19). Good riddance, zingen we dan in koor.
In plaats van Koopmans staan limbo's als Defensie-expert Raymond Knops op vijf, Martijn van Helvert op 14 en Mustafa Amhaouch op 16. Als het CDA nu nog niet de Limburgse kiezer weet terug te winnen van de VVD en PVV, dan weet ik het ook niet meer. Overigens ziet de vernieuwde top-15 van het CDA er zo uit:
1. Sybrand van Haersma Buma
2. Mona Keijzer
3. Sander de Rouwe
4. Elly Blanksma
5. Raymond Knops
6. Michel Rog
7. Eddy van Hijum
8. Hanke Bruins Slot
9. Jacco Geurts
10. Agnes Mulder
11. Peter Oskam
12. Pieter Heerma
13. Herma Boom
14. Martijn van Helvert
15. Madeleine van Toorenburg

Keijzer, de opvallende outsider tijdens de lijsttrekkersverkiezingen, wordt dus rijkelijk beloond voor de kwaliteiten die ze liet zien tijdens haar campagne. En terecht.

Keijzer (43), wethouder in Purmerend, nam het onlangs in de strijd om het lijsttrekkerschap op tegen Van Haersma Buma, die uiteindelijk met ruim 51 procent van de ledenstemmen de eerste plaats verwierf.

Keijzer werd verrassend tweede, met 26 procent van de stemmen. Buma had er na zijn overwinning al voor gepleit dat Keijzer heel hoog op de lijst zou komen. Hij zei dat hij zich voor kon stellen dat Keijzer zijn running mate zou worden.

Volgens mij kan Buma zich geen betere running mate wensen. En de rechtlijnige en relatief jonge Sander de Rouwe is gepromoveerd naar de derde plek. Het is voor het CDA de ideale mix om de campagne mee in te gaan.
Het CDA kiest al met al voor een vernieuwende kieslijst. De VVD gaat juist voor de bekende gezichten, zoals u al weet. Nu vragen wij ons af: wat gaat die andere beetje rechtse partij, de PVV, eigenlijk doen? Wie mogen er terugkomen, wie worden gedegradeerd en wie zien we nooit meer terug? En vooral: wie worden de nieuwe gezichten van de PVV? Wij wachten in spanning af...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten