Centrum-rechts verliest in Denemarken

Geen categoriesep 15 2011, 19:55
Exit-polls geven aan dat links gaat winnen in Denemarken. Na 10 jaar is de centrum-rechtse lente geëindigd en begint de linkse winter.
Links stevent af op zege Denemarken In Denemarken lijkt een coalitie van vier linkse partijen af te stevenen op een verkiezingszege. Volgens de exitpolls krijgt de linkse coalitie 91 zetels. De centrum-rechtse regeringscoalitie zou blijven steken op 84 zetels. Het zou een wisseling van de macht betekenen na tien jaar onafgebroken centrum-rechtse kabinetten.
De vorige Deense regering werd gedoogd door de populistische Volkspartij in een soortgelijke coalitie zoals in Nederland met gedoogpartner PVV. Het Deense rechtse kabinet viel door onenigheid over het economisch beleid.
De economie stond in deze campagne centraal. De linkse partijen vinden dat premier Rasmussen te veel heeft bezuinigd en het tekort te hoog heeft laten oplopen. Ook de eurocrisis is een thema, ondanks dat Denemarken niet bij de eurolanden hoort. Wel heeft Denemarken, net als Nederland, een open economie die afhankelijk is van de export.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten