China, economisch wonderkind?

Geen categoriefeb 26 2014, 9:29
Groei China's economie stagneert.
Gisteren zei eurocommissaris Olli Rehn dat 'China is stabilising at more sustainable growth rates'. Dat betekent dat de groei van de economie zich stabiliseert. Maar klopt dat wel? Laten we eens kijken naar de volgende grafiek:
Daar word je niet erg enthousiast van. In elk geval niet voor wat betreft de groei het Bruto Binnenlands Product (GDP), die daalt namelijk. Ook econoom Kees de Kort heeft wat te melden over China. Wat zegt Kees?

"De Chinese economie krimpt. O hoe kan dat nou? Maar als je een beetje de Chinese resultaten volgt, was dit volkomen verwacht. Alleen als je een jaar of twee onder een rots hebt gezeten, ben je nu verbaasd. Willen de chinezen ons wijs maken dat de economie met een procentje of 7 groeit? Dat kan niet. Op allerlei plaatsen zijn er in China dingen mis aan het gaan met een volkomen verstoorde financiële markt. Een kleine opsomming van dingen die nu nog wel onder de pet gehouden kunnen worden. Maar dat blijft niet voortduren. Die groei gaat omlaag en hard."

Het verdwijnen van het vertrouwen in China heeft volgens De Kort vooral te maken met ‘grootschalige corruptie, krankzinnige milieuproblemen, lachwekkende kredietbubbels en de huizenmarkt’. Ik denk dat De Kort een punt heeft. De groei van de Chinese economie was afgelopen jaar het laagst van de laatste 14 jaar. Sinds 1999, het jaar van de introductie van de girale euro, is de economie van China niet meer gegroeid. Volgens persbureau AP kenden de laatste drie maanden van het jaar een veel scherpere verslechtering dan de cijfers nu nog aantonen. Export, fabrieksproductie en investeringen namen alle in groei af. Zo ging de fabrieksproductie van 2,2 procent groei in het derde kwartaal naar 1,8 procent groei in het vierde. Intussen neemt de jeugdwerkloosheid in China toe, merkwaardig genoeg vooral onder hoogopgeleiden.
En dan moeten we nog maar aannemen dat de officiële cijfers kloppen, nietwaar? Maar hoe zeker is dat in Volksrepubliek China?
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten