China is weer eens zijn xenofobe zelf

Geen categoriejan 05 2012, 20:29
De leiders van China weten wat er mis is met hun land: het westen heeft teveel invloed op de cultuur. Chinezen vergeten wie ze zijn en waar ze voor staan.
Mensen die bekend zijn met China's xenofobe tradities weten dat dit alles behalve nieuws is: de keizers - van welk huis dan ook - waren er ook altijd al op gebrand om hun cultuur zo 'puur' mogelijk te houden. Daarom werd het contact met name het westen beperkt tot het absolute minimum en waren westerlingen er eigenlijk niet welkom.
Chinezen geloven namelijk diep in hun hart dat hun cultuur superieur is ten opzichte van ieder andere. Je zou denken: als je cultuur werkelijk zo superieur is hoef je niet bang te zijn voor andere, inferieure culturen. Hoe kan een inferieure cultuur immers een superieure verslaan? Dat is onmogelijk.
Afijn, blijkbaar hebben Chinezen deze kronkel in hun historisch denken nog niet begrepen. En dus krijg je dit soort waanzin:

The Chinese president, Hu Jintao, warned the Communist leadership not to loosen their grip on the country's cultural scene.

"We must clearly see that the international hostile forces are stepping up strategic attempts to westernize China, and ideological and cultural fields are a focus for long-term infiltration," Hu said in an essay published this week in Seeking Truth, the Communist Party's official magazine.

Ik interpreteer dit als een feitelijke overgave. Een overgave, vraagt u zich af? Ze zeggen juist dat ze deze trend willen doorbreken!
Ja, dat klopt. Alleen is het feit dat ze dit zo'n groot gevaar vinden een teken dat ze aan de verliezende hand zijn. Steeds meer Chinezen lopen rond met westerse producten; de ene Chinees na de andere is opeens keihard kapitalistisch aan het worden. Daar komt nog eens bij dat men tegenwoordig niet alleen economische, maar ook politieke vrijheid begint te eisen. Als dat niet een product is van de westerse maatschappij en cultuur, weet ik het ook niet meer.
Het verdrietige voor Jintao en kompanen is dat ze deze ontwikkeling nooit succesvol kunnen tegengaan. Uiteindelijk wint de 'verwesterlijking' deze strijd toch. Onderdrukking kan vrijheid en democratie namelijk nooit verslaan. Als puntje bij paaltje komt willen mensen zelf bepalen wat ze doen. Daar kan ook de communistische partij niets aan veranderen.
Voor het Chinese volk geldt natuurlijk wel dat dit niettemin inhoudt dat de komende jaren weleens bijzonder problematisch konden worden. De communisten zullen ongetwijfeld harder worden; ze zullen steeds harder optreden tegen 'oppositie geluiden'. Het feit dat ze deze strijd uiteindelijk zullen verliezen zal ze nog koppiger maken dan ze al zijn.
Het goede nieuws? Uiteindelijk zullen ook zij in vrijheid leven. Dat dit eventjes kan duren doet daar niets aan af.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten