Clinton: Khadaffi bereidt zich voor op ballingschap

Geen categoriemrt 23 2011, 10:59
Ach, ach, wat sneu nou toch. De doorgedraaide Libische versie van Dolf (uit de kinderserie Alfred J. Kwak) bereidt zich voor op ballingschap.
Dat zegt Hillary Clinton, tenminste.

Volgens Clinton hebben getrouwen van Kadhafi gesproken met contacten over de hele wereld over een mogelijke ballingschap. Deels is het verkennen. 'Dat zouden we aanmoedigen', zei de minister.

Dat is mooi, inderdaad. Maar:

Volgens Clinton speelt het regime deels ook een spel 'om de ene groep een boodschap over te brengen en weer een andere boodschap aan een ander'.

Zeg wat je wilt over Khadaffi - bijvoorbeeld dat 'ie zo gek als een deur is - maar de man is tactisch en strategisch niet geheel onnozel. Hij weet wel degelijk hoe hij mensen en landen tegen elkaar uit moet spelen. Daarnaast is hij een buitengewoon effectief manipulator.
Wat dat betreft zou het dus zomaar kunnen kloppen dat hij niet werkelijk op zoek is naar een home away from home. Je weet het nooit met deze man.
Toch denk ik dat de kans groot is dat het in ieder geval deels wél oprecht is. Khadaffi weet dat hij het westen en met name Amerika niet al te lang kan weerstaan; zijn lot zal dan hetzelfde zijn als dat van Saddam Hoessein. En dat wil hij ten koste van alles voorkomen.
De vraag is nu: wie wil Khadaffi hebben? Een Arabisch land? Lijkt me niet; de Arabische Liga was immers voor militaire interventie. Misschien een Venezuela dan, of een Rusland?

 

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten