Criminoloog: verwelkom dieven met warme melk en koekjes

Geen categorieokt 28 2014, 21:00
Sommige criminologen zijn in de jaren 60 blijven hangen.
Ik dacht dat alle criminologen met een jaren 60-mindset inmiddels wel waren overleden, maar niets is minder waar. Een Vlaamse criminoloog prijst het feit dat een gezinnetje uit het West-Vlaamse Aalbeke alle waardevolle spullen op de keukentafel legde zodat inbrekers niet ver hoefden te zoeken en geen geweld hoefden te gebruiken. Het onlangs beroofde gezin legt uit:

"Elke avond leggen we alles op de keukentafel wat de dieven nuttig zouden kunnen vinden. We hebben gekozen voor het minste kwaad en willen in geen geval geconfronteerd worden met de daders. Op onze keukentafel lagen een iPhone, een iPad, een andere smartphone, een iPod, twee portefeuilles en de sleutels van onze twee BMW's. Ze graaiden alles mee en reden daarna ook weg met onze auto's."

Dus in plaats van zich te verzetten tegen de criminelen legden ze alles vantevoren open en bloot op tafel, zo voor het graaien voor potentiële inbrekers. Het erge is dat een Vlaamse criminoloog met de naam Brice De Ruyver het nog een goed idee vindt ook: "De bewoners hebben de afweging gemaakt tussen hun persoonlijke integriteit en de kostprijs van hun goederen. Het is begrijpelijk dat ze het materiële offeren om zichzelf en hun gezin te beschermen."
Het excuus voor dit slappe gedrag waarmee inbrekers alleen maar worden uitgenodigd om vaker langs te komen en zoveel mogelijk inbraken te plegen (immers, niemand doet wat) is dat het anders wel eens op een confrontatie tussen bewoners en inbrekers zou kunnen uitlopen. Goh. Waarom zou je daar in hemelsnaam bang voor zijn?
Dit soort mensen, de criminoloog incluis, zijn inbraak-enablers. Zij stallen hun spullen uit op de keukentafel om beroofd te worden. Iedere inbreker moet juist weten dat ze beter aen ander beroep kunnen kiezen, omdat de man des huizes ergens een honkbalknuppel heeft liggen die hij maar al te graag wil uitproberen. Dát is de oplossing voor het geteisem. Eén knuppel in de nek en ze breken nooit meer in.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten