Bulgaarse Banken 'Bonanza'

Geen categorieaug 20 2014, 17:44
Begin vorige maand schreef ik hier al over de Bulgaarse bankensector en de maffia-achtige praktijken om de strijd om de macht in het land.
Ik beschreef toen hoe de derde bank van het land, de Corp Bank, nota bene aangemoedigd door de NBB (de Nationale Bank van Bulgarije), bewust veel te veel kredieten had uitgezet, vooral aan bevriende bedrijven. Het zouden vooral rijke Bulgaarse oligarchen (en politici) zijn die de bank bewust manipuleerden om zo de controle te krijgen over Brussels geld. Immers, de criminelen (want zo mogen deze oplichters gerust genoemd worden) weten donders goed hoe bevreesd men in Brussel en Frankfurt is over de stabiliteit van het Europese financiële stelsel. Bulgarije is al zeven (!) jaar lid van de EU, maar gelet op de alom aanwezige corruptie had ook dat land nooit tot de Unie toegelaten mogen worden.
Vandaag iets meer over die banken bonanza, waarbij ik me mede baseer op een lang artikel met de veelzeggende titel 'The Bulgarian Banking Disaster', van Forbes journaliste Frances Coppola.
Twee maanden na die merkwaardige 'bankrun' is de Corp Bank nog altijd gesloten, dat wil zeggen voor depositohouders. Schuldenaren mogen daarentegen wel naar binnen. Om hun schulden af te lossen, liefst contant. De spaarders kunnen echter nog altijd niet bij hun geld. Stelt u zich even voor dat dit hier bij SNS, om een dwarsstraat te noemen, na twee maanden nog het geval zou zijn geweest. Het land zou te klein zijn! Naar verluidt kan de Corp Bank niet aan diens terugbetaal verplichtingen voldoen. Het is me een raadsel waarom de Centrale Bank van Bulgarije dit accepteert en de bank niet dwingt geld op te halen bij haar aandeelhouders of andere beleggers of activa van de bank in onderpand neemt in ruil voor liquiditeiten. Het is me ook een raadsel waarom de ECB geen indringend gesprek voert met de directeur van de Bulgaarse Centrale Bank om dat te regelen (misschien is dat wel gebeurd, maar zonder gevolg, ergo...).
De rol van de Bulgaarse Centrale Bank bij de bankrun van twee maanden geleden is sowieso discutabel. Waarom liet men wel Corp Bank aan zijn lot over en stelde wel ruimhartig liquiditeiten ter beschikking van de vierde bank van het land, de First Investment Bank? Ook greep de NBB niet in bij bewezen fraude en corruptie van de inmiddels voortvluchtige Bulgaarse 'zakenman' Tsvetan Vassilev, die vlak voor het default van Corp Bank nog enorme bedragen doorsluisde naar vele van zijn vennootschappen. Nu is de First Investment niet minder corrupt dan Corp Bank (ze komen beide voor op de wikileaks lijst van 'rotte appels'), dus de vraag is: waarom werd 'First' wel geholpen door NBB en Corp niet?
Het antwoord daarop is simpel dit: Delyan Slavchev Peevski. Deze Bulgaarse maffiafiguur is advocaat, ondernemer, mediamagnaat (op naam van zijn moeder nota bene) en politicus en wil de macht over het land niet delen met Vassilev. Peevski won die rivaliteit voorlopig en Vassilev verloor. Het interesseert Peevski niets dat veel ondernemingen nu niet bij hun geld kunnen bij de Corp Bank of dat privé personen niet bij hun geld kunnen om een behandeling tegen kanker te ondergaan, hij heeft maar één doel: de absolute macht verwerven. Peevski werd in mei zelfs verkozen als MEP (lid van het Europees parlement), maar gaf zijn zetel op onder het voorwendsel dat hij alleen had meegedaan om zijn reputatie te verbeteren... Als u dacht dat alleen in Nederland politici handig zijn in het bespelen van de publieke opinie, dan moet u maar eens naar Bulgarije gaan.
Door zijn overwinning op Vassilev controleert Peevski nu niet alleen de media en de geheime diensten, maar ook de bancaire sector. Klaarblijkelijk valt daar veel te halen. Heel veel. Boze brieven naar de NBB van verontwaardigde depositohouders van Corp Bank vonden geen gehoor, sterker, de Centrale Bank gaf hun het advies om maar naar 'andere wegen' te zoeken om hun problemen op te lossen. I kid you not, lees maar wat een gedupeerde erover zegt:

"So far nothing has been undertaken by neither the Government, nor the Central Bank. We send letters to the Central bank with a hope of a support. They just answer that the law doesn’t allow them to help us and release our own money. They just suggest that we should find different ways to solve our problems. Here arises the question what kind of law is that? Nobody is doing anything about this problem."

Deze gang van zaken, waarbij rekeninghouders al twee maanden gewoon niet bij hun geld kunnen en waarbij de autoriteiten weigeren in te grijpen, is natuurlijk volkomen mesjogge en hoort niet thuis in een normaal functionerend democratisch bestel. Maar dit is Bulgarije, al zeven jaar trots 'familielid' van de Europese Unie... Het probleem is natuurlijk dat het Bulgaarse depositogarantiestelsel bij lange na niet voldoende is om de deposito's te garanderen, if any. Niet voor niets heeft Bulgarije al te kennen gegeven, nota bene als enige niet-euro land, om deel te willen nemen in de te vormen bankenunie (lees je mee Jeroen?).
Het moge uit bovenstaande duidelijk zijn dat noch het financiële stelsel in Bulgarije stabiel genoemd kan worden, noch de centrale bank capabel is gebleken, en noch dat de Bulgaarse autoriteiten zich kwalificeren voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Hoe komen we er in vredesnaam vanaf?
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten