De drie oppositieleiders doen het beter dan coalitie

Geen categoriejun 15 2014, 10:14
Een nieuwe week, nieuwe kansen in de peiling van Maurice de Hond.
Volgens mij begint Maurce de Hond zich langzamerhand een beetje te vervelen. Hij 'moet' iedere week een peiling publiceren, maar dat is op het moment bepaald niet een indrukwekkende, verrassende bezigheid. De partijen blijven steeds weer op min of meer dezelfde zetels staan; sommige partijen hebben hun dieptepunt bereikt (en kunnen niet lager zakken), anderen zitten aan hun top maar maken geen fouten waardoor ze die mooie positie in één klap kunnen verliezen.
Kortom, alles gaat zijn gangetje. Voor de rust in het land is dat alleraardigst, maar niet voor Maurice de Hond (of politieke scribenten als onderstaande). En dus heeft de bekendste opiniepeiler van Nederland er maar een extra onderzoekje tegen aan gegooid: welk rapportcijfer geeft de kiezer aan de politieke leiders van de verschillende partijen?
De resultaten liegen er niet om en tonen eens te meer aan dat de VVD en de PvdA bij aankomende verkiezingen een buitengewoon serieus probleem hebben, puur en alleen omdat de kiezer hun leiders niet vertrouwt:
Hier enkele cijfers:
- Diederik Samsom moet genoegen nemen met een 5,0 van zijn eigen kiezers (van 2012). Onder alle kiezers krijgt hij maar een 3,8. 
- Halbe Zijlstra en Mark Rutte krijgen van eigen achterban een heel nipte voldoende: 5,6 en een 5,5. Dat is beter dan Samsom, maar het is bepaald niet indrukwekkend, zeker niet als we bedenken dat de coalitie in principe ieder moment kan vallen en er dus ook razendsnel verkiezingen kunnen aankomen. Onder alle kiezers krijgen zij allebei een magere 4,3.
- Geert Wilders doet het - zoals altijd - het beste onder zijn eigen kiezers. Hij krijgt een 8,1 van hen, en maar een 3,6 van het gehele electoraat. Daaruit blijkt duidelijk dat hij in de peilingen eigenlijk aan zijn limiet zit. Veel zetels dan nu (21) gaat de PVV niet halen.
- Ondertussen doet Sybrand Buma het iets minder goed (maar nog altijd veel beter dan Rutte en Samsom) onder CDA-kiezers: hij krijgt een 7,3. De rest van de kiezers blijkt ook - in vergelijking met de anderen in ieder geval - redelijk wat vertrouwen in hem te hebben: van hen krijgt hij een 4,8.
- Dat is hoopgevend voor het CDA, maar de resultaten voor SP-leider Emile Roemer zijn nóg beter. Hij krijgt een 7,6 van zijn achterban en een 5,0 van de alle kiezers te samen. Dat zijn de op één na hoogste cijfers van allemaal.
- De man die er met de overwinning vandoor gaat is Alexander Pechtold: van D66'ers krijgt hij een 7,9, van iedereen gemiddeld een 5,1. Dat is dus 1,3 meer dan Samsom en 0,8 meer dan Rutte en Zijlstra.
Wat dit betekent? Buma, Pechtold en Roemer hebben een veel betere kans om a) goed te scoren bij volgende verkiezingen en b) om hun kiezers naar de stembus te krijgen dan Samsom en Rutte/Zijlstra. Het kan daarom zomaar zo zijn dat de reguliere peiling hun potentie onderschat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten