De NAVO moet ingrijpen in Oost-Oekraïne

Geen categoriejul 25 2014, 15:14
Hier is de NAVO voor opgericht: Rusland klein houden.
De grote Russische beer gedraagt zich al jaren op onacceptabele wijze in Oost-Europa. Zo werd Georgië eerder al binnengevallen door Poetins strijdkrachten en chanteert hij alle andere landen in die regio; keer op keer wordt ze duidelijk gemaakt dat ze zich maar beter naar zijn eisen kunnen schikken, of anders...
De NAVO had zich daarom tijden geleden al moeten voorbereiden op een mogelijk militair ingrijpen in Oost-Europa. Poetin moet op een gegeven moment worden teruggefloten. Die wannabe dictator luistert alleen naar de taal van de macht. Vriendelijk tegen hem praten en af en toe dreigen met sancties is niet voldoende. Helaas heeft de NAVO dat niet willen accepteren.
Daar hebben we de gevolgen van ondervonden. De afgelopen maanden is Poetin namelijk nog verder gegaan dan voorheen. Hij sponsort rebellen in Oekraïne, bewapent ze, stuurt Russische officieren om ze te leiden en te trainen, en doet er alles aan om een soeverein, onafhankelijk land uit elkaar te laten vallen. Vorige week leidde Poetins beleid zelfs tot het neerschieten van vlucht MH17, waarbij bijna 200 Nederlandse passagiers om het leven kwamen.
Je zou denken: erger kan het niet worden. Helaas, dan kent u Poetin niet goed:

Obama administration officials said Thursday that Russia is firing artillery from its own territory into Ukraine to hit Ukrainian military sites, pointing to escalating Russian involvement in the deadly conflict. "This clearly is a military escalation," Pentagon spokesman Col. Steve Warren said, adding there is no question that Russian military -- as opposed to Russia-backed separatists -- are firing the shots. State Department spokeswoman Marie Harf first made the accusation during a press briefing earlier Thursday. She also claimed Moscow is boosting its military shipments to pro-Russian separatists.

Ja, dat leest u goed: niet alleen stuurt Poetin extra raketten en andersoortig materiaal naar de rebellen die verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van vlucht MH17, maar hij laat zijn eigen troepen nu ook Oekraïense doelwitten beschieten. Voor mensen die denken dat Poetin best een vriendelijke vent is het slachtoffer is van kwaadwillende Westerse propaganda: dat is dus een oorlogsdaad. Het beschieten van je buurland is agressie, en nee, de rest van de wereld kan en mag dat niet onbestraft laten.
De NAVO moet nu in actie komen. Het gebied waar MH17 naar beneden is gehaald moet veilig worden gesteld en vervolgens moeten er troepen naar andere delen van Oekraïne worden gestuurd om dat land te beschermen. Dat geldt zowel voor mogelijke burgerdoelwitten als militaire doelwitten, die dus al onder vuur zijn genomen door Rusland.
Voor iemand roept dat 'we het niet mogen riskeren dat de derde Wereldoorlog uitbreekt':
1. Poetin wil dat ook niet riskeren. Hij gaat los omdat hij denkt dat de NAVO toch niet ingrijpt.
2. Wat we ons écht niet kunnen veroorloven is om agressoren het gevoel te geven dat we met van alles en nog wat kunnen wegkomen. We hebben in het verleden gezien waar een dergelijke politiek van appeasement toe leidt. Het zou wel erg onnozel zijn om die fouten te herhalen.
Ingrijpen dus - en wel meteen. Laat Poetin maar merken dat het Westen het machtsspel ook nog altijd kan spelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten