De NSS is één grote poppenkast

Geen categoriemrt 24 2014, 13:59
Een luilekkerland voor regeringsleiders.
U heeft er ongetwijfeld veel over gelezen en gehoord en, als u in de regio-Den Haag woont, dan heeft u er waarschijnlijk ook verdomd veel last van: de Nuclear Security Summit 2014. Tientallen wereldleiders zijn eventjes in Den Haag om de wereld te redden van terroristische complotten die het doel hebben de aarde te veranderen in een radioactief hoopje as.
Althans, dat is de beeldvorming die de wereldleiders zelf graag optuigen. De banier van het bestrijden van nucleair terrorisme is immers een publicitair aantrekkelijke. Het volk kan zo immers worden wijsgemaakt dat men twee dagen lang zweet en ploetert om de wereld te vrijwaren van nucleaire dreigingen. Dit beetje scare-mongering met een vleugje Koude Oorlog doet het natuurlijk met name in de Westerse landen goed.
Maar wie iets verder kijkt dan z'n neus lang is, ziet dat het vooral een tweedaags uitje voor lieden als Obama, Cameron, Xi Jinping en Merkel. Obama doet uitgebreid het Rijksmuseum aan, terwijl Xi Jinping zich op kosten van de Nederlandse belastingbetaler laat fêteren en vollopen in een chic dinertje met Koning Willem-Alexander. Premier Harper van Canada, ondertussen, krijgt de kans te ontspannen in de relatieve rust die het Catshuis biedt in het verder chaotische en hectische Den Haag.
Het is echter niet alleen maar vakantievieren; er wordt ook gewerkt. Dat wil zeggen: China bouwt verder aan haar monsterlijke economische groei door voor miljarden aan handelscontracten af te sluiten met andere landen, terwijl de G7-leiders ook nog eens bijeenkomen om te beraadslagen over Rusland, Oekraïne en de situatie op de Krim. Maar goed, da's maar bijzaak hoor. Ondertussen blijken onder andere de Keukenhof zeer geschikte dagjes uit.
Maar dat nucleaire materiaal dan, dat in handen dreigt te vallen van terroristen, vraagt u? Ach, afgelopen vrijdag is de slotverklaring al opgesteld. Da's allemaal allang geregeld, joh. Geen paniek! Nu eerst maar eens genieten van het Nederlandse zonnetje! Als dat goed genoeg is voor de belangrijkste mensen van deze wereld, dan is het zeker goed genoeg voor u.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten