De SGP-jongeren zijn ineens niet conservatief meer

Geen categoriefeb 07 2014, 9:00
De SGP-jongeren hebben officieel afscheid genomen van het conservatisme.
Een opvallend berichtje in het Reformatorisch Dagblad afgelopen woensdag: de jongerenclub van de SGP, de SGPJ, heeft het beginselprogramma herzien. Het is niet zomaar een herziening, het is een 'correctie' op het originele document waarin de jongeren expliciet het conservatisme zette tegenover het progressieve linkse denken.
De SGP-jongeren doen niet langer een beroep op het conservatisme, maar keren terug naar de roots, de Bijbelse genormeerde politiek. SGP-leider Kees van der Staaij is daar uiteraard blij mee:

"Bijbels genormeerde politiek is een heldere term om aan te geven waar de SGP voor staat," zei Van der Staaij dinsdagavond tijdens de presentatie van Kernideeën 2.0 in Bleskensgraaf.

En de voorzitter van de SGPJ, Jan-Willem Kranendonk ook:

Conservatisme "heeft veel goeds in zich", stelde Kranendonk daarop, "maar het biedt weinig extra’s. De term ”Bijbels genormeerde politiek” dekt de lading van ons programma beter."

Het conservatisme is niet langer aantrekkelijk voor Kranendonk en de zijnen. Fascinerend, want dat zegt veel over de SGPJ zelf. En over de SGP natuurlijk, die inmiddels het meest linkse kabinet sinds Den Uyl in het zadel houdt door gedoogsteun te leveren. Het lijkt erop dat de SGP die derde zetel, die ze te danken hebben aan de stemmen van conservatieven en conservatief-liberalen, zo snel mogelijk weer wil inleveren.
Da's geen probleem, daar moet de kiezer maar voor zorgen bij de volgende verkiezingen. De SGP is een christelijke partij, geen conservatieve partij. Conservatieven hoeven hun hoop dus niet langer te vestigen op de mannenbroeders uit de biblebelt. Conservatieven kunnen beter een eigen beweging oprichten en op die manier invloed uitoefenen op politiek Den Haag. Want als een politieke club zo makkelijk het conservatisme als politieke filosofie de deur wijst, dan is zo'n club geen knip voor de neus waard. En zo is het.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten