De staat kan flink bezuinigen op gevangenissen

Geen categorieapr 12 2014, 18:59
Dit staat symbool voor alles wat er mis is met de overheid.
Het Algemeen Dagblad bericht dat het niet helemaal goed gaat met Neerlands gevangenissen. Uit onderzoek van die krant blijkt namelijk dat er meer cipiers en ondersteunend personeel zijn dan gevangenen. Het ministerie van Justitie heeft dit bevestigd:

In totaal zijn er op dit moment 9710 gedetineerden en werken er 9914 mensen in gevangenissen. Dat zijn voor een groot deel cipiers, maar ook mensen die onderwijs geven in de gevangenis of betrokken zijn bij sportactiviteiten vallen hier onder.

Hoe knotsgek wil je het hebben? Eén medewerker voor iedere gevangene. Wat doen die cipiers in vredesnaam? Fungeren ze puur en alleen als personal assistent van de aanwezige criminelen ofzo? 'Koffie graag!'... 'Komt eraan meneer de overvaller! Even geduld; wil mijn sigaretje eerst even oproken, maar daarna kom ik eraan!'
Normaal gesproken denk je dan: er kan dus flink bezuinigd worden op personeelskosten. Tweederde van de cipiers en het ondersteunend personeel kan worden ontslagen. Sterker nog, misschien red je het nog prima met tien of twintig procent van het huidige personeelsbestand. Eén op drie lijkt me namelijk ook nog steeds behoorlijk veel.
Zo denkt de Nederlandse staat er jammer genoeg niet over. Mensen ontslaan levert immers alleen maar problemen op met de vakbonden. Als PvdA en VVD zijnde moet je dat niet willen. En dus lopen er duizenden cipiers rond die de hele dag uit hun neus vreten.
Alleen in Nederland...
Natuurlijk is er nog een andere oplossing mogelijk: de politie kan ook gewoon eens criminelen gaan oppakken... en rechters kunnen ze zowaar een keer een gevangenisstraf geven van een paar maanden (of een paar jaar) in plaats van een nutteloze werkstraf waar niemand van onder de indruk is. Dan hoeft de staat niemand te ontslaan en zijn de cipiers hun geld eindelijk weer eens meer dan waard. Kunnen ze ook weer enigszins trots zijn op zichzelf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten