De Staat van de Europese Unie is een wanvertoning

Geen categoriemrt 31 2014, 13:59
Ik word er moe van.
Net als velen van u (zag in de commentsectie bij mijn stuk van eerder vandaag) volg ik de Staat van de Europese Unie live. Niet op TV, maar op de website van Politiek24. Na de ochtendsessie kan ik al één conclusie trekken: het is een wanvertoning pur sang.
De PVV interruppert af en toe, en roept dan iets dat tegen de EU is, maar maakt voor de rest alles behalve indruk. De overige partijen - inclusief de delegaties uit het Europees Parlement - vallen over zichzelf in een poging om zichzelf nog meer pro-EU te doen lijken dan de ander.
Natuurlijk probeert de SP daar enigszins buiten te houden, maar dat gaat de oude maoisten niet bepaald goed af. Ze durven namelijk niet in te zetten op een exit van de EU, laat staan van de euro. Hun eigen Harry van Bommel herhaalde alleen maar steeds weer dat hij geen blanco cheques wilde uitdelen aan andere EU-landen. "Als dat uw manier is om de euro overeind te houden" dan doet de SP niet mee.
Maar zeggen dat de SP er dan uit wil doet hij niet.
Ondertussen stond met name D66 zich hard te maken voor een federale unie, maar ook de PvdA en GroenLinks leken daar maar wat blij mee te zijn. Sterker nog, zelfs de VVD heeft op Europees gebied een enorme draai gemaakt; niet in de praktijk, maar wel officieel. Woordvoerder Verheijen liet namelijk weten zijn partij voor voortzetting van de toetredingsonderhandelingen met Turkije is. Dit terwijl Erdogan de rechtsstaat in zijn land min of meer heeft afgeschaft. Blijkbaar vindt de VVD dus dat hij daarvoor moet worden beloond.
Gelukkig gaat de Staat van de EU door na een korte lunchpauze. Om 14:10 uur gaat het spektakel (ahem) verder. Dan komen andere partijen aan bod, waaronder Artikel 50 van Daniel van der Stoep. Ik verwacht van hem toch nog flink wat vuurwerk en een sterk tegengeluid. Ook de PVV zal nog losgaan, dat kan niet anders, want tot nu speelt zelfs die partij het vrij lief. Als Madlener en co. zich willen presenteren als hét anti-EU geluid van Nederland is er nog wat werk aan de bak.
Laten we maar hopen op vuurwerk van Artikel 50 en de PVV, want zoals dit gaat worden we straks inderdaad helemaal overgeleverd aan Brussel, dit terwijl de meeste kiezers tegenwoordig uitgesproken eurosceptisch zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten