De strijd om Den Haag

Geen categoriemrt 18 2014, 12:45
Met tegenzin ga ik morgen naar de stembus.
Er is iets vreemds aan de hand in de stad Den Haag. De kiezer is van plan om de PVV de grootste te maken, en toch zal de partij van Geert Wilders en de lokale PVV-lijsttrekker Léon de Jong niet in het nieuwe college van burgemeester en wethouders belanden. De reden: na PvdA en D66 heeft ook het CDA van Karsten Klein besloten om samenwerking met de PVV uit te sluiten. Wie de Haagse peilingen een beetje heeft gevolgd, weet wat dat betekent. Zonder het CDA is een rechts college onmogelijk (en zelfs met het CDA hebben de rechtse partijen te weinig zetels). Het is hard maar waar.
PvdA
Door de opmerkelijke en ondemocratische actie van de CDA-lijsttrekker komt als vanzelf de PvdA weer in beeld voor het volgende college. Opnieuw zullen de socialisten de lakens uitdelen als grootste coalitiepartij in Den Haag (hoewel ook de PvdA zetels moet inleveren), waarschijnlijk in een voortzetting van het huidige PvdA-VVD-D66-CDA-college, aangevuld met een andere partij, bijvoorbeeld de Haagse Stadspartij, GroenLinks, ChristenUnie/SGP of misschien de partij van ex-PVV'er Richard de Mos. Door het CDA blijft de PvdA aan de macht. En dat is waarom ik niet zoveel zin heb in morgen.
Op welke partij ik morgen ook stem, de PvdA behoudt de macht en mag weer miljoenen euro's wegsluizen naar Schilderswijk en Transvaal. Wat er ook gebeurt, het minstens 181 miljoen euro kostende Cultuurpaleis komt er toch wel, zij het misschien in een andere variant. Wie ook de grootste wordt, sommige delen van de stad blijven onleefbaar en onveilig. De afgelopen dagen heb ik veel nagedacht op welke partij - en vooral op wie - ik morgen ga stemmen. Hoewel ik er alle begrip voor heb dat de gemeenteraadsverkiezingen worden aangegrepen om af te rekenen met het kabinet (doe vooral je best), kies ik ervoor om te stemmen op wat ik lokaal belangrijk vind.
Afstrepen
Ik ben inmiddels zover dat ik weet op wie ik in ieder geval niet ga stemmen. Allereerst alle linkse partijen, van SP tot D66 en van GroenLinks tot de PvdA: het liefst zie ik ze allemaal verdwijnen uit de Haagse gemeenteraad. Ook stem ik dit keer niet op het CDA, omdat lijsttrekker Klein nog voor de verkiezingen heeft besloten om de PVV uit te sluiten. De PVV dan? Nee, ook niet. Niet omdat Wilders over de schreef is gegaan met zijn opmerking over Marokkanen, maar omdat de PVV Den Haag de afgelopen vier jaar het ene na het andere raadslid zag vertrekken. Ik heb er niet voldoende vertrouwen in dat de PVV het de komende vier jaar beter gaat doen met Léon de Jong als aanvoerder.
Rechts
De oplettende lezer weet dat er in feite nog drie serieuze partijen overblijven: VVD, ChristenUnie/SGP en De Mos. Zoals gezegd, ik ga de VVD dit keer niet afrekenen op wat de liberalen landelijk doen. En ook niet op wat ze in Europa doen. En zo zal ik de lokale CU/SGP, die nu trouwens nog niet in de Haagse gemeenteraad zit maar die mogelijk drie zetels haalt, ook niet afrekenen op wat beide partijen nu landelijk doen, namelijk het overeind houden van het meest linkse kabinet sinds Den Uyl. En De Mos? De Mos is een slimme campaigner en een trotse inwoner van Den Haag. Den Haag mag blij zijn met iemand die zo begaan is met de stad. Hij gaat lekker tekeer tegen de PvdA, maar hij is wat mij betreft niet rechts genoeg.
En toen bleven er nog twee over. Ik maak morgen een keuze tussen CU/SGP en de VVD, en dat terwijl ik niet eens christelijk ben en eigenlijk ook niet liberaal. Bovendien heb ik niet veel - lees: bijna helemaal niets - met de ChristenUnie. Ik twijfel sterk tussen twee kandidaten: VVD-lijsttrekker Boudewijn Revis (klassiek-liberaal, geïnspireerd door Reagan, heeft gezorgd voor lagere lasten in Den Haag) of CU/SGP-lijstduwer Menno de Bruyne (conservatief, liefhebber van klassieke muziek, is lijstduwer van een partij die veiligheid hoog in het vaandel heeft). Als ik twee stemmen mocht verdelen, dan had ik het wel geweten. Wie het uiteindelijk wordt? Ik denk dat ik dat pas weet als ik morgen in het stemhokje sta.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten