De verademing van licht reizen

Geen categoriemei 25 2013, 16:00
We zijn erg slecht in nomade spelen.
De mens is al zo'n tienduizend jaar sedentair. Hoewel sommigen graag terugkeren naar een nomadische zijnsstaat en zich erop voorstaan kosmopoliet te zijn, leven de meesten van ons langere tijd op een enkele plaats. Die liefde voor plaats en huis is allemaal prima, maar het leidt er wel toe dat we bijzonder slecht zijn in reizen. We zijn het verleerd.
Als ik op Schiphol ben, bijvoorbeeld, zie ik niets dan doffe ellende. Gekreukte pakken, trainingspakken, jengelende kinderen, door wallen aangevreten gezichten en - het ergst van al - de schier onvoorstelbare hoeveelheid koffers die een enkel mens met zich meezeult. Hele volksstammen voelen de behoefte koffers mee te slepen met daarin letterlijk de inventaris van de wereld. Beschaafd reizen gaat anders, mijns inziens, want beschaafd reizen is licht reizen.
Een enkele weekendtas of bescheiden koffer is voldoende voor een hotelverblijf van een week. Alles wat u nodig heeft, past in een tas die mee mag als handbagage. Hieronder de inventaris van wat nodig is, in schril contrast tot de inventaris van alles:
- Kleding. Het is om meerdere redenen aan te raden goede hemden en broeken te hebben. Wat betreft reizen is het de kwaliteit van het materiaal dat voor ze spreekt. Goede kleding is In de regel namelijk van fijn materiaal gemaakt, mooi katoen of wol bijvoorbeeld. Dat laat zich veel beter compact oprollen, dan zeg een katoenen t-shirt van de Hema. Probeert u het zelf maar. Hiermee behaalt u dus een flinke ruimtewinst.
Zeg drie shirts en twee broeken. Aangezien u natuurlijk reist in pak, hoeft dat niet uw tas, dat scheelt. Beide extra broeken dienen tamelijk formeel te zijn, zodat u de broek van het pak kunt afwisselen. Uw kleding zal enigszins gekreukt aankomen op de plaats van bestemming, maar elk fatsoenlijk hotel heeft een was- en stomerijservice. Wat u overigens ook van de plicht ontslaat voor elke dag schoon ondergoed en propere kousen mee te nemen, want gedragen stukken brengt u naar de stomerij. Volgende of nog dezelfde dag klaar.
Denk overigens ook aan manchetknopen, boordspelden, dassen, pochetten en meer van die gemakkelijk te vergeten decoratie. Voor de puristen is het overigens de truc schoenspanners in de tas gepropt te krijgen. Maar dat vraagt ervaring en toewijding.
- Toiletartikelen. Scheermes, scheerzeep, parfum, crème, deodorant, haarproduct, einde. Shampoos en dergelijke zijn al in het hotel aanwezig, net als handdoeken, föhns, wastafels en douchegordijnen. Hoeft u dus ook niet mee te nemen.
- Varia. Pen (denk om de vulling vanwege de luchtdrukverandering), agenda, portemonnee, paspoort, tickets, telefoon, sigarenknipper en aansteker. Papier en enveloppen zijn in een beetje hotel standaard aanwezig op de kamer. Mocht u overigens een pijproker zijn: geef zowel het blikje pijptabak als de pijpenkrabber aan bij de douane. De scanners gaan completely bananas als ze die in uw tas zien zitten. Naar sigarenknippers kraait geen haan, gek genoeg.
- Boek. Neem hooguit twee banden mee. Ik ken geen mensen die een kist boeken op vakantie uitlezen. U heeft het druk genoeg met van de omgeving genieten.
Mocht u per se willen backpacken, dan geldt hetzelfde lijstje. Alleen, zo is mijn ervaring, lijken backpackers vooral de toiletartikelen overbodig te vinden. Waarom ze dan toch van die immense rugzakken meeslepen, is mij een raadsel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten