Debat missie Afghanistan: kabinet in de problemen

Geen categoriejan 26 2011, 17:45
Zoals wij eerder vandaag al berichtten op onze Koffiehoek werd het vandaag duidelijk tijdens het debat over een mogelijke politiemissie in Afghanistan dat de oppositie bloed ruikt. GroenLinks-kopvrouw Yolande Sap zei dat premier Rutte "met zijn rug tegen de muur staat", de andere oppositie partijen vierden zo ongeveer feest.
Ook de media deed natuurlijk dapper mee. Ja, Trouw, NRC, de Volkskrant, de NOS en al uw andere linkse vrienden van de traditionele media hadden de dag van hun leven. Dit kon de regering Rutte-Verhagen weleens goed in de problemen brengen. En dat met dank aan Geert Wilders.
De champagne werd al besteld.
Tijdens het debat stelde de regering echter opeens de zeilen bij. Na de kritiek van met name GroenLinks en D66 lieten betrouwbare bronnen in Den Haag plotseling weten dat Rutte de plannen voor de missie wil aanpassen. Dit om tegemoet te komen aan deze partijen, die de missie kort geleden nog steunden, maar snel van positie veranderden toen ze in de gaten kregen dat de regering serieus in de problemen kwam.
Rekruten krijgen in het nieuwe plan geen zes, maar zestien weken training. En ze krijgen niet alleen schietles, maar leren ook iets over het echte politiewerk.
Indien deze berichten kloppen is Rutte dus bereid concessies te doen. Als D66 en GroenLinks, twee zogenaamde liberale partijen, alsnog weigeren voor de missie te stemmen kunnen ze een toekomstige samenwerking met de VVD wel op hun buik schrijven. Wie wil immers een coalitie vormen met dergelijke onbetrouwbare partners?
Ondertussen hebben de jongeren van de ChristenUnie, D66 en GroenLinks ook van zich laten horen: anders dan hun oudere partijgenoten steunen zij de missie wél. Zo blijkt maar weer eens dat jongeren wel degelijk verantwoordelijk, verstandig en wijs kunnen zijn. Zeker in vergelijking met populistische en opportunistische politici die hun moeder nog zouden verkopen om een paar zeteltjes winst te boeken.
De actualiteitenrubrieken van vandaag besteden, natuurlijk, aandacht aan het debat over de missie:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten