Die extra bezuinigingen komen er gewoon

Geen categorieapr 18 2013, 10:15
Laat je niet misleiden door mooie praatjes: het is onvermijdelijk dat er in augustus wordt besloten om minstens 4,3 miljard extra te bezuinigen. De PvdA heeft het nakijken.
Er is nooit bewezen dat de economie kan worden kapotbezuinigd. Het begrip 'kapotbezuinigen' is linkse retoriek om maar niet te hoeven bezuinigen op de ruime 'sociale' voorzieningen in Nederland. Zelfs PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft toegegeven dat dat het geval is. Wat wel is bewezen, is dat politici de economie kapot kunnen maken door de lasten te verzwaren voor burgers en bedrijven. Dat is precies wat dit kabinet fout doet en waarom we nu al kunnen zeggen dat de economie dit jaar niet voldoende aantrekt om uitstel van extra bezuinigingen te rechtvaardigen.
Het is dus onvermijdelijk dat er na de zomer wordt besloten om het pakket van minstens 4,3 miljard euro alsnog in te voeren. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei het gisteren in het debat over het sociaal akkoord: zijn partij houdt onverkort vast aan de afspraak dat het overheidstekort volgend jaar maximaal drie procent mag bedragen:

Hij onderstreepte wel dat de overheid op te grote voet leeft en dat de uitgaven dus omlaag moeten. Van nieuwe lastenverzwaringen als alternatief voor bijvoorbeeld de nullijn in de zorg kan wat hem betreft geen sprake zijn.

Een wijs besluit van Zijlstra, want de VVD zit in het kabinet om de staatsfinanciën op orde te brengen (naar een begrotingsoverschot). Daar plukken de volgende generaties de vruchten van. Dat er in het proces van bezuinigingen tot nu toe teveel wordt toegegeven aan de PvdA, is bijzonder vervelend, maar in dit geval zal de PvdA voor de verandering moeten buigen voor de wil van de VVD.
PvdA-leider Diederik Samsom voelde de bui al hangen en zei gisteren slechts dat hij 'hoopt' dat het extra pakket van tafel kan. Samsom weet dat hij klem zit. De PvdA zal in het najaar akkoord moeten gaan met nieuwe bezuinigingen. Eindelijk heeft de PvdA een keer het nakijken in het kabinet-Rutte II. Het leek er even op dat de VVD onder leiding van premier Rutte ook de drieprocentsnorm los zou laten om de sociaal-democraten te pleasen, maar fractieleider Zijlstra houdt zijn rug recht. Als die extra bezuinigingen er niet komen, dan heeft de VVD-fractie een uitstekende reden om de stekker per direct uit het kabinet te trekken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten