Diefstal van tentamens is geen 'Diefstal'

Geen categoriejun 11 2013, 20:47
Het moet mij toch even van het hart, ik zie het helemaal mis gaan met de veroordeling van degenen die de tentamens hebben gestolen...
Uiteraard weet u wat ik bedoel met de gestolen tentamens, elke krant staat er vol van en nu heeft zelfs de school waar de tentamens zijn 'gestolen' aangifte gedaan van diefstal: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3456859/2013/06/11/De-school-zal-de-schade-van-deze-diefstal-op-de-daders-willen-verhalen.dhtml
Los van de vraag in hoeverre de school medeschuldig is aan het uitlekken van de examens (en daar heeft het alle schijn van, laat daar geen misverstand over bestaan!), in hoeverre is hier sprake van diefstal?
Diefstal pleegt "Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen [...]" (art. 310 WvS)
De hoofdvraag die hier een rol speelt is die of er iets is weggenomen. Dat lijkt niet het geval te zijn.
1. De kluis is geopend, dit zou inbraak kunnen zijn.
2. Verzegelde enveloppen zijn geopend, dit zou schending van het briefgeheim kunnen zijn.
3. Er zijn foto's(!) gemaakt van de tentamens (http://nos.nl/op3/artikel/511811-examen-vwo-frans-uitgelekt.html), maar er zijn voor zover ik weet, geen tentamens meegenomen!
Dit zou betekenen dat de daders van de openbaring van de tentamens dus geen diefstal gepleegd hebben! Geen diefstal, geen straf. Hoogstens zou de instelling die de tentamens maakt tegen de verspreiders van de tentamens nog een procedure wegens onrechtmatige daad kunnen aanspannen, maar ook dat wordt lastig, want die instelling heeft zelf weinig schade, immers tentamens voor de herkansingen liggen toch al klaar.
Ik voorspel u, de straf voor de verspreiders van de tentamens zal minimaal zijn, maar ik hoop dat ik er naast zit!
NB: Voor de goede orde, degene die als eerste het tentamen Frans verspreid heeft is een held en verdient alle lof voor deze openbaring. Vervelend voor alle eindexamenkandidaten, maar soms is iets wat noodzakelijk is niet leuk, zo is het leven.
Ter info, openbaren van tentamens is niet nieuw, wat is er met de verspreiders van de vorige tentamenfraude gebeurt? http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5288/Onderwijs/article/detail/2461644/2011/07/05/Fraude-bij-tentamens-mondzorg-Inholland.dhtml
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten