Dijsselbloem helpt ons de vernieling in

Geen categoriemei 14 2014, 13:59
Er dreigt een enorme 'rentedomper' voor Nederland.
De Telegraaf en verscheidene hoogleraren en andere VIP's hebben ons artikel over de aankomende meevaller van vier miljard euro blijkbaar ook gelezen en besloten om maar meteen even duidelijk te maken waarom het zo belangrijk is dat er eerst en vooral wordt afgelost op de staatsschuld

Economen waarschuwen vandaag in De Financiële Telegraaf dat ons land daarmee grote risico's kan lopen. Zeker nu de groei de komende jaren laag lijkt te blijven. ,,Als we weer groei genereren groeien we vanzelf uit de schulden. Maar als die groei niet komt en de rente stijgt, is Leiden in last”, aldus de Tilburgs econoom Harald Benink.

Sinds 2008 is de staatsschuld toegenomen met 200 miljard euro. Dat is dus gebeurd in een jaar of zes tijd. Zo'n 33 miljard euro extra schuld per jaar. En dat voornamelijk met dank aan premier Rute, die het blijkbaar totaal niet interessant vindt dat de renteaflossing op de staatsschuld langzamerhand onbetaalbaar wordt.
Want ja, we lopen niet alleen het gevaar dat toekomstige generaties worden opgezadeld met een torenhoge schuld, maar ook dat we onze renteaflossingen niet meer kunnen betalen:

Verwacht wordt dat wanneer de economie de komende jaren gaat aantrekken ook de rente  weer zal gaan stijgen. Indien ook de rente weer naar het niveau van voor de crisis stijgt zullen de renteuitgaven van Dijsselbloem zomaar kunnen verdubbelen van de huidige tien naar twintig miljard euro per jaar.

Dan heb je dus ineens een extra uitgavenpost van 10 miljard euro. Of we die maar even kunnen aflossen zonder dat de belastingbetaler daar ook maar iets van terug ziet. Er worden geen wegen voor gebouwd, geen scholen, het leger krijgt geen linke 'injectie,' niets. Het verdwijnt gewoon in een bodemloze put.
Dit soort financieel wangedrag zou eigenlijk illegaal moeten zijn. Als Dijsselbloem zo met zijn eigen geld wil omgaan, prima, maar we hebben het hier over belastinggeld. Financieel wanbeheer is daarom wat mij betreft niet alleen onacceptabel, maar crimineel. Je gooit het geld van een ander immers weg.
Op het moment dat de meevaller binnen is dient die onmiddelijk te worden gebruikt om de begroting op orde te krijgen ('een klein overschot'), zodat de staatsschuld kan worden afbetaald. Dat is politiek minder plezant dan het uitdelen van allerhande kadotjes aan je achterban, maar het is wel de enige manier om dit land nog enigszins welvarend te houden de komende jaren (en decennia).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten