Dit is 'm dan: dé EU-kandidaat van de VVD

Geen categoriejan 21 2014, 10:15
Dankzij de tomeloze inzet van onze eigen Mark Rutte heeft Olli Rehn plaats moeten maken voor de eurofiele Guy Verhofstadt.
Drie dagen geleden schreef ik over de geheime campagnevideo van Guy Verhofstadt om de liberale kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie te worden. Mark Rutte had een belangrijke rol in de video die maar liefst 3 minuten en 24 seconden duurde. Ik kreeg veel reacties naar aanleiding van dat stuk. De meeste waren van de strekking dat de Verhofstadt-video dagelijks tot aan de verkiezingen zou moeten worden verspreid onder de kiezer, het liefst via nationale televisie.
Nu weten we allemaal dat dát niet gaat gebeuren, maar er is niets mis met een beetje meer aandacht voor het feit dat de VVD achter ALDE-fractievoorzitter Verhofstadt aanhobbelt. Net als D66 trouwens. Wat dat betreft zijn VVD en D66 als twee handen op één buik. Wie de video nog niet heeft gezien of wie 'm wil delen met vrienden of familie die van plan zijn op Europees niveau op de liberalen te stemmen, bekijk 'm hier.
De Finse eurocommissaris Olli Rehn is met zijn campagne gestopt zodat Verhofstadt nu als dé kandidaat overblijft van de Europese liberalen. Overigens blijft Rehn wel kandidaat voor een andere topfunctie in de Europese Unie. Maar dat terzijde. Interessanter is dat Guy 'Verenigde Staten van Europa' Verhofstadt zoveel steun krijgt van de 'eurosceptische' VVD. Met aanhalingstekens, ja. Want als er één partij níet eurosceptisch is, dan is het de VVD wel.
Maar, en nu wordt het interessant, volgens Martin Visser van De Financiële Telegraaf is de kans uitermate klein dat Verhofstadt uiteindelijk de voorzitter van de Europese Commissie wordt. De reden: de christen-democraten worden waarschijnlijk de grootste in het Europees parlement, dus dan kan Verhofstadt die prestigeuze functie wel op zijn buik schrijven. En anders zou een socialist de functie nog kunnen krijgen.
Dus de VVD gaat de komende maanden diep door het stof vanwege de steun van een eurofiele kandidaat die het niet eens gaat worden? Hi-la-risch!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten