DNB verantwoordelijk voor afwikkelen slechte leningen

Geen categoriejul 08 2014, 13:00
Onderdeel Europese bankenunie
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft besloten om DNB te belasten met de taak om eventuele slechte leningen (SNS vastgoed!) af te wikkelen in het kader van de volgende fase van de bankenunie.
Zo moet op 1 januari 2015 de richtlijn over herstel en afwikkeling van banken (Bank Recovery and Resolution Directive, BRRD) zijn geïmplementeerd in nationale wetgeving. De BRRD verplicht tot het opstellen van herstel- en afwikkelingsplannen en geeft de EU-lidstaten instrumenten voor de afwikkeling van banken. Vanaf dezelfde datum treedt de verordening over het Europese afwikkelmechanisme (Single Resolution Mechanism, SRM) stapsgewijs in werking. Het SRM regelt de besluitvorming over afwikkeling van banken binnen de bankenunie. Aan het begin van 2016 wordt de besluitvorming over de afwikkeling van de grootste, grensoverschrijdende banken naar Europees niveau getild, met één centrale afwikkelingsautoriteit.
Logisch dat DNB deze taak toebedeeld krijgt, het besluit is dan ook niet meer dan een formaliteit. Maar helaas pakt de manier waarop deze bankenunie vormgegeven is geworden zéér nadelig uit voor Nederland. We worden nu mede verantwoordelijk voor de gatenkaas in Frankrijk en Spanje onder het mom, dat de banken in die landen ook opdraaien voor de schulden van onze banken. Wat denkt u?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten