DNB: 'Zeg, Nederlanders weten eigenlijk niks over de staatsschuld he?'

Geen categorieapr 24 2013, 8:00
Echt?
Hoe zou dit nu komen? Misschien omdat de hoge heren en dames in Den Haag er alles aan doen om het debat over de staatsschuld uit de weg te gaan?

Bijna de helft van de Nederlanders (47 procent) denkt ten onrechte dat de staatsschuld de laatste 5 jaar vooral is opgelopen door steunoperaties aan banken en zwakke eurolanden. Een minder grote groep (43 procent) weet dat in werkelijkheid de optelsom van reguliere begrotingstekorten de belangrijkste oorzaak is van de stijging. Dat meldde De Nederlandse Bank (DNB) dinsdag op grond van een enquête. Daaruit blijkt ook dat veel Nederlanders de hoogte van de Nederlandse staatsschuld fors onderschatten. Niet meer dan pakweg een op de vijf kon een min of meer accurate inschatting geven. Bijna de helft van de ondervraagden noemde een bedrag onder de 100 miljard euro, terwijl de schuld in werkelijkheid 450 miljard euro bedraagt, aldus DNB.

Ik kan me helemaal voorstellen hoe dat gaat. "Hoe hoog is de staatsschuld, denkt u?" "Nou", antwoordt Jan met de Pet, "dat is best hoog. Ik zou zeggen... 150 miljoen ofzo? Nee, wel meer. Een paar miljard?"
"Umh, nee. 450 miljard. Euro".
"WAT?!!! Bent u helemaal van de... Is dat een grap"?
Nee Jan, dat is geen grap. We staan 450 miljard in het rood. Succes met afbetalen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten