Dubbele gevoelens bij de paus

Geen categoriedec 19 2013, 20:30
Paus Franciscus werd een week geleden uitgeroepen tot persoon van het jaar 2013. Dat is niet heel onverwacht. Toch heb ik dubbele gevoelens bij deze nieuwe kerkvorst.
Het is in december altijd de tijd van de lijstjes. Steeds meer lijstjes. En hoe vroeger je jouw lijstje naar buiten brengt, hoe meer aandacht het krijgt. Half december zijn de mensen immers al lang lijstjesmoe. En dat is vreemd. Zo telt december helemaal niet mee bij en voor de lijstjes, terwijl er ook in deze maand grote dingen kunnen gebeuren. Een lijstjesregen in januari zou logischer zijn. Maar afijn.
Persoon van het jaar was volgens Time de paus. De persoon van het jaar moet volgens de Time een belangrijke stempel op het nieuws hebben gedrukt. Dat heeft Franciscus absoluut. Vanaf zijn eerste dag is hij in het nieuws, en over het algemeen zeer positief. Vreemd genoeg hebben de media deze man in hun armen gesloten en sindsdien kan de papa van de Rooms-Katholieke kerk weinig meer fout doen.
Voeten wassen
Paus Franciscus heeft dan ook een aantal zeer inspirerende dingen gedaan. Eerlijk is eerlijk. De keer dat hij een jongen met het Downsyndroom een stukje liet meerijden in de pausmobiel bijvoorbeeld. Of die keer dat hij op bezoek ging in een jeugdgevangenis. Hij waste en kuste toen de voeten van twaalf gevangenen. Hiermee in de voetsporen tredend van Jezus Christus, die vlak voor zijn dood de voeten waste van zijn leerlingen. Indrukwekkend is ook om te zien en te horen dat de paus regelmatig 's nachts de straat op gaat om voedsel uit te delen aan daklozen.
Heb ik het nog niet over zijn Harley Davison motor, een paus met een Harley Davison, hoe vet is dat? Niet heel vet, want de paus heeft enkele maanden geleden deze motor gedoneerd aan een goed doel. Het maken van een selfie met een aantal jongeren, het veroordelen van geldverkwistende projecten binnen de kerk, zijn gematigde uitspraken over homofilie, zijn gevecht tegen kindermisbruik (in de kerk) en vele andere zaken, helpen natuurlijk mee aan het positieve plaatje.
Christenvervolging
Binnen driekwart jaar zet de paus zo een aantal zeer mooie voorbeelden neer. Die verdienen navolging. Ik weet zeker dat de wereld er dan binnen no-time een stuk beter uit ziet.
Tegelijkertijd heeft de paus een aantal steken laten vallen. Eén grote steek neem ik hem zeer kwalijk: Over christenvervolging hoor je hem nauwelijks. Terwijl wereldwijd miljoenen geloofsgenoten van Franciscus onderdrukt worden. Vooral in islamitische landen betalen veel christenen elk jaar weer de hoogst mogelijke prijs. Zij geven hun leven voor het geloof.
Islam
In dat licht was het wrang om de paus toenadering te horen zoeken met de moslimwereld. Volgens de paus dienen moslims en christenen dezelfde God. Heel veel christenen zijn het daar niet mee eens. Moslims trouwens al helemaal niet. Voor hen is de Drie-eenheid pure blasfemie. En laten we eerlijk zijn, als moslims en christenen daadwerkelijk dezelfde God dienen, dan zouden moslims de christenvervolging wel achterwege laten. Toch? Het wordt tijd dat de paus (en andere wereldleiders) stelling nemen. Geen enkele groep wordt ter wereld zoveel vervolgd als christenen. Dat mogen en kunnen we niet met de mantel der liefde bedekken.
We kunnen veel van de paus leren. Een heilige is het echter niet, 't is net een mens...
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten