EenVandaag hekelt bezuinigingsbeleid onterecht

Geen categoriemei 29 2013, 17:30
Volgens EenVandaag is in Portugal "snoeihard" bezuinigd. "Toch" trekt de economie niet aan.
Wat het actualiteitenprogramma de kijker niet vertelt is dat Portugal in de jaren voor de crisis consistent meer uitgaf dan er binnenkwam.
Sterker, het was, in 2001, het eerste land dat de drieprocentsnorm van het Stabiliteits- en Groeipact overschreed. Tussen 2000 en 2010 groeiden de overheidsuitgaven in absolute termen gemiddeld met 5,6 procent per jaar. In 2009 gaf de staat nog maar uit, in een poging de economie te stimuleren. Wat leidde tot een tekort van 9,4 procent van het bruto binnenlands product en een werkloosheid die opliep van 9,5 procent tot 14,9 procent vorig jaar.
De regering heeft zowel lastenverzwaringen als bezuinigingen op de publieke sector doorgevoerd, maar daarmee zijn de staatsuitgaven uitgedrukt percentage van het nationaal inkomen maar terug op het peil van 2009.
Dat de Portugese economie niet echt groeit, heeft waarschijnlijk meer met een verhoging van de btw van 19 naar 23 procent en van de belasting op kleine bedrijven van 12,5 naar 20 procent te maken, dan de besparingen. Maar ook die belastingverhogingen laat EenVandaag onvermeld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten