Egyptisch complot over "Amerikaanse invasie" toont wondere wereld van het Midden-Oosten

Geen categoriejul 14 2013, 20:30
Egyptenaren op hol vanwege een onzinverhaal. En dat is geen uitzondering in die regio.
In Caïro en omstreken kunnen ze weer opgelucht ademhalen: de Amerikanen blijken toch maar niet uit te zijn op een grootscheepse machtsovername van het Afrikaans-Arabische land. De Volkskrant:

Het Amerikaanse ministerie van Defensie en de Amerikaanse ambassade in Egypte hebben ontkend dat de Verenigde Staten van plan zijn Egypte binnen te vallen. De ontkenningen volgen op berichten in de Egyptische media dat de VS met een vloot in de Rode Zee liggen om een invasie te plegen in het Arabische land.

Begin deze week voeren twee Amerikaanse schepen met aan boord de 26ste Marine Expeditionary Unit naar het noorden van de Rode Zee. De eenheid was vorige maand betrokken bij oefeningen met het Jordaanse leger tijdens Operatie Gretige Leeuw, meldde de omroep ABC.

Het verhaal is - uiteraard - volstrekt uit de lucht gegrepen en neemt bepaalde belangrijke feiten niet in acht. Namelijk dat het heus geen unicum is dat er boten van de Verenigde Staten in de wateren rond Egypte dobberen, en het land geen enkel belang heeft bij een nieuwe Afghanistan- of Irak-affaire. Los van de financiële kosten, blijkt ongeacht hoe uitstekend getraind en superieur uitgerust het Amerikaanse leger ook is, ze de strijd van islamistische guerillagroeperingen niet kunnen winnen.
Maar in het Midden-Oosten zijn ze helemaal niet zo in feiten geïnteresseerd. Alles draait daar om emotie. Wie zijn je vrienden, en wie zijn je tegenstanders? De sjiietische en soennietische landen liggen met elkaar overhoop en in het midden van het strijdgewoel bevindt zich ook nog het joodse Israël. Via de lokale media worden er de gekste complottheoriën ingegoten, meestal draaiende om de kwaadaardige zionistisch-Amerikaanse invloed die desnoods gewapenderhand moet worden teruggedrongen.
Wie een middagje vrij heeft en zin heeft in een portie tragikomedische realiteit, moet MemriTV maar eens afstruinen. Deze website verzamelt fragmenten van televisiestations uit het Midden-Oosten, en vertaalt die naar het Engels. Een soort DDS TV, dus, maar dan eerder op zoek naar islamistische dan socialistische bias. En mensen: dat is er ruimschoots voor handen. Wie dat bekijkt, komt al snel tot de conclusie dat de zogenaamde aanstaande Amerikaanse invasie van Egypte nog maar het topje van de ijsberg was.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten