Ein-de-lijk wil CDA het jihadistje spelen strafbaar stellen.

Geen categoriejun 20 2014, 10:15
De burgeroorlog in Syrië is al ruim twee jaar aan de gang, maar nu pas ondernemen Nederlandse politieke partijen beleidsmatige actie. Het CDA wil het afreizen naar jihadistenstrijdperken strafbaar stellen.
We zullen maar zeggen 'beter laat dan nooit'. Vandaag oppert CDA-leider Sybrand Buma in de Volkskrant:

Buma pleit voor een aanscherping van het strafrecht zodat ook 'het voornemen om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie of het deelnemen aan de gewapende strijd' strafbaar wordt.

En uiteraard krijgt ook het kabinet een veeg uit de pan:

As we speak, is men aan het onderhandelen over een Randstadprovincie en de leefgebieden van de grote grazers. De prioriteit van het kabinet ligt verkeerd. We hebben een veel groter veiligheidsprobleem dan een grote grazers-probleem.

Wat Buma zegt is deels waar. De 'randstadprovincie' en de habitat van bisons zijn niet inderdaad zo heel belangrijk als je bedenkt dat een aanslag door Syriëgangers - zoals de drievoudige moord in het Joodse museum in Brussel - ook in Nederland zou kunnen voorkomen.
Ook klopt het dat het kabinet nalaat dit lek in ons veiligheidsnet te dichten. Het staat vast dat de coalitiepartijen nalaten dit thema aan te pakken. Bijna anderhalf jaar geleden zag ik bijvoorbeeld VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff spreken voor een bescheiden zaaltje in Leiden. Hij analyseerde destijds dat een deel van de terugkerende Syrië-gangers een probleem voor de Nederlandse veiligheid zou opleveren. De VVD was dus toen - maart 2013 - al op de hoogte van de urgentie, maar heeft nagelaten in te grijpen. Er kwam geen wetsvoorstel om dit nieuwe type crimineel aan te pakken. Het strafrecht kreeg geen update om dit duidelijke gevaar voor Nederland te neutraliseren, en dat is grove nalatigheid van de grootste partij van het land en diens sociaal-democratische kabinetspartner.
Anderszijds is het wel een beetje goedkoop van Buma om de kritiek alleen te richten op het kabinet. Het had het CDA (mogelijk bijgestaan door ChristenUnie, PVV en SGP) geheel vrijgestaan om véél eerder dan vandaag een voorstel te lanceren voor het strafbaar stellen van jihadistje spelen. Het verwijt dat de prioriteiten verkeerd liggen en dat er laks wordt opgetreden omtrent Syrië-gangers, treft ook het CDA en Buma zelf.
Maar goed, zoals ik ook al in de opening schreef: beter laat dan nooit. Hoe eerder deze tikkende tijdbommen (dixit Buma) uit de samenleving worden weggehaald en op water en brood gezet, hoe beter. Niet alleen is het niet oké om mee te doen aan de enorme barbaarse slachtpartij die in Syrië (en nu ook Irak) plaatsvindt, maar daarnaast verdienen Nederlandse burgers gewoon bescherming tegen dit soort gestoorden. Het zou het kabinet dan ook sieren als ze deze aangereikte handschoen van het CDA meteen en kordaat oppakken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten